IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Такса смет в София няма да се променя през 2017 г.

Заплатите на служителите в Столичния инспекторат ще бъдат повишени

15:29 | 22.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Такса „смет“ в София няма да се променя през следващата година. Това решиха общинските съветници в столицата на днешното си заседание, като приеха план-сметката за дейностите по управление на битовите отпадъци за 2017 г., предава БТА.

С план-сметката се осигуряват двойно повече средства за поддържане на междублоковите пространства в сравнение с тази година – общо 8 млн. лева. За тях отговарят специализирани звена към районните кметове, обясни пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова.

Такива звена започнаха да се създават към районните администрации с пилотни проекти. Вече функционират 19.

Що се отнася до почистването на петте района на София, договорите за което изтичат през 2017 г., Фандъкова съобщи, че вече е обявена обществената поръчка за почистването на четири района. Петият и най-голям район на София - "Люлин", се планира да бъде почистван от общинското предприятие "Чистота Искър", което изгради капацитет с почистването на районите "Красно село" и "Красна поляна", посочи Фандъкова.

Тя добави, че заплатите на служителите в Столичния инспекторат ще бъдат повишени през 2017 г.

Във връзка с предложението на БСП за 5% отстъпка при плащането на такса "битови отпадъци" до 31 март, кметът Фандъкова каза, че това звучи много примамливо.

План-сметката по почистването не беше подкрепена единствено от групата на БСП в Столичния общински съвет. От левицата твърдят, че от план-сметката за почистването за тази година има излишък от 14 млн. лева. 

"Няма такъв излишък. Много строго следим всяка година текущите приходи от такса "битови отпадъци" да не надхвърля текущите разходи", посочи пред журналисти заместник-кметът по финансите на Столична община Дончо Барбалов.

Той обясни, че дискусията се върти около събирането на стари задължения. В перото "приходи" влизат именно тези събрани приходи от предишни години. От БСП гледат общите приходи спрямо разходите за план-сметката и така формират някакъв излишък, който обаче реално не съществува, каза Барбалов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още