IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксиметровият бранш - против премахването на горната възраст на такситата

Браншът е притеснен, че в превозите ще се "наводни" със стари, силно амортизирали се коли

08:35 | 27.11.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:<em> БТА</em></p>

Снимка: БТА

Таксиметровият бранш застава срещу идеята на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" колите на възраст над 10 години да не могат да извършват таксиметрови превози.

Дали като опит да потуши напрежението, надигнало се сред таксиметровия бранш, или бе част от предварителни планове за сектора, през миналата седмица директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Димитър Ганев обяви, че ограничението във възрастта на таксиметровите коли ще падне. Това, по негови думи, е мярка, с която ще се „олекоти“ тежестта за бранша, който през последните няколко години алармира за проблеми, значителен спад и разрастващ се сив сектор.

Припомняме, че през 2006 г. влезе в сила наредба, според която, за да може с дадена кола да бъдат извършвани таксиметрови превози, тя трябва да бъде на възраст до 10 години. Според действащите в момента норми за този вид транспорт могат да се използват автомобили, чиято дата на първоначална регистрация е не повече от 5 г., преди да застане на пиацата. След достигане на 10-годишна възраст на колата тя повече не може да бъде използвана за такси.

Мярката се отрази положително върху чистотата и комфорта в не малък дял от таксиметровите коли.

„Това е несериозно. Таксиметровите превози ще се напълнят с всякакви „трошки“ и стари автомобили. Водещите компании сме твърдо против предложението за отпадане на възрастта. В момента водим разговори с  шефа на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Димитър Ганев точно по този въпрос и той е запознат с нашата позиция и несъгласие“. Това е мнението на Найден Петров, един от ръководителите на компанията "Йелоу такси".

Според него наредбата, според която действа възрастова горна граница за таксиметровите коли, е добра мярка, която е помогнала на бранша. „Тази мярка работи и не трябва да се променя. Не го казвам, защото в нашата фирма имаме по-нови коли. Важно е браншът да представя качествена услуга, а не да крета и да разваля услугата със стари коли“, допълни Петров.

Той уточни, че един таксиметров автомобил в столицата изминава на месец между 8 и 10 хил. километра. За 10 години постоянна работа същата кола изминава повече от 1 млн. километра, което по думите му, задминава всякаква допустима граница за амортизация.

„Как същата тази кола да продължи да вози, дори и да бъде „преглеждана“ на време. Какво ще е качеството на услугата ѝ?“, попита риторично той.

Той увери, че в рамките на месец ще стане ясно дали горната граница за възрастта на колите ще остане или ще бъде вдигната.

Малко вероятно е да влезе в сила

По информация на Investor.bg далеч не е сигурно, че предложението на Ганев ще влезе в сила, тъй като голяма част от бранша е против предложението таксиметровите превози отново да се „наводнят“ със стари, употребявани коли, внесени специално за целта.

Според източник от бранша е малко вероятно предложението за премахване на горната възраст за таксиметровите коли да влезе в сила.

Едната причина е чисто от потребителска гледна точка – клиентите не биха желали да се возят в извънредно стари, амортизирали се коли, за същата цена, с която биха са возили и в по-нови (както знаете, цените на таксиметровите компании са за километър пробег, а за качеството и удобствата, заложени в автомобила не се заплаща допълнително).

Друга причина е това, че по-големите играчи в бранша не искат да допуснат появата на нови, по-малки фирми, които да стартират бизнеса си с точно такива, стари, употребявани автомобили.  Освен това малките таксиметрови фирми често принадлежат на сивия сектор в бранша, който през последните години е висок, а това спъва нормалната конкурентна среда на пазара.

Заместник-министърът на транспорта Антон Гинев обаче има сериозни доводи в защита на премахването на възрастовата граница.

"Подобно изискване има само в България и според мен то обслужва изцяло корпоративни интереси да се продават повече коли за таксита на лизинг. Трябва да подпомогнем бранша в условията на криза", заяви той пред медии миналата седмица.

Според него възрастта на автомобилите не е важна, а това те да са технически изправни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
Ако е възможно, бакшишите да започнат да спазват и някаква елементарна хигиена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още