IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танев: Поддържането на „мъртви души” в училищата ще стане престъпление

Увеличението на учителските заплати от есента ще е между 60 и 80 лева в зависимост от ранга на учителя, каза образователният министър

11:47 | 12.09.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Танев: Поддържането на „мъртви души” в училищата ще стане престъпление

Министърът на образованието проф. Тодор Танев ще настоява за промени в Наказателния кодекс, които да наложат инкриминиране на поддържането на „мъртви души”, тоест записани, но неприсъстващи ученици в училищата. Това каза образователният министър в Дарик седмицата.

Той бе категоричен, че не трябва да има записани, но неприсъстващи ученици или пък такива, за които се знае, че няма да присъстват по определени причини.

Танев държи промените да бъдат прокарани скоро и допълни, че наказанието трябва да бъде определено от юристите. Танев призова, който знае за такива случаи, да сигнализира директно на министъра.

Преди дни Тодор Танев каза, че записаните несъществуващи ученици в училищата или т.нар. „мъртви души”, костват на бюджета 20 млн. лева.

Образователният министър призна, че има записани фалшиви ученици и за наличието на фантомни паралелки, които се формират включително и от мигриращите деца и семейства. По думите на министъра плащаме от джоба си за нещо несъществуващо и тази порочна практика трябва да бъде наказвана. На въпрос за колко такива записани ученици фантоми има той каза, че истината ще се знае за тази година след 15 септември.

Танев обеща, че ще има внезапни проверки съвместно с МВР по маршрути, които не са указани предварително. За него решението и в инкриминиране на това деяние, защото така се източват милиони от бюджета на МОН. За него тези, които искат да запазят статуквото, съдействат за източването на парите и и сриват доверието в образователната система. 

Няма да има промени в училищната карта през тази учебна година, увери Танев и заяви, че е против е закриването на училища.

Той каза, че не стигат общо 68 хиляди учители в страната, като свободни места има най-вече за преподаватели по английски език и информационни технологии, където има хроничен недостиг. По-лошото е обаче, че млади учители не идват, а системата може да се промени именно с тях, така че трябва да ги убедим, че професията е нещо добро, каза Танев. Според проучване на МОН ниските заплати са основната причина педагозите да бягат от професията. Той каза, че под 600 лева ще е минималната заплата за учителите след увеличението през тази есен.

От 1 октомври ще има увеличение на заплатите, потвърди Танев, но не се ангажира с никакви конкретни цифри и прогнози. Той коментира само, че най-вероятно то ще е около 8 на сто, колкото са поискали от синдикатите. По думите на министъра ще става въпрос за увеличение между 60 и 80 лева в зависимост от ранга на учителя. Танев бе категоричен, че в момента се търсят излишъци, за да се увеличат заплатите на учителите, като уточни, че не са за бонуси, а за увеличение на възнагражденията.

Има места и за преподаватели във висшите училища – в СУ например в педагогически специалности. Според Танев държавата трябва да вземе мерки срещу прехвърлянето между специалностите, защото по думите му, когато държавата плаща за студент да учи педагогика, трябва да завърши в тази специалност, а не да се прехвърля в бизнес администрация например, посочи министърът. Танев призна и за някои раздути специалности като правото например, в същото време инженерните сециалности са силно стеснени.

Голям проблем има с децата на бежанците, призна Танев. Той каза, че близо 1000 са учениците на бежанци у нас, търсещи международна закрила, но голямата част не са подали заявления, защото искат да са транзитни. България е готова да ги приеме и обучи, но родителите им не желаят, посочи министърът. Ако имаме квота за България, при тази уседналост, ние ще имаме грижа да ги обучим, но решението е в Брюксел, заяви Танев.

МОН ще поиска със 100 милиона лева повече над бюджета си за тази година.за следващата, каза още Танев и се мотивира, че за наука трябват пари. Той е акцентира, че е затворил кранчето на фонда за научни изследвания и ще потърси още резерви.

Няма да има промяна в учебните планове тази година, каза той, защото се чакат промените в новия училищен закон. Но ще се осигури методическа помощ за изглаждане на крещящи методически грешки от вече написани учебници. Ще се назначи и комисия за преразглеждане на учебното съдържание по класове, защото има недомислици, призна той и ако се докаже ще се вземат мерки за най-малките приоритетно.

Общо 2500 училища ще отворят на 15 септември тази година, 64 841 е броят на първокласниците, коментира министърът и определи готовността за новата учебна година като добра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още