Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Танева: Земеделците ще получат повече пари и подкрепа

Отделени са 4,7 млн. лв. за тези от тях с пропаднали площи, каза ресорният министър

Танева: Земеделците ще получат повече пари и подкрепа

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че ще има повече пари и повече подкрепа за земеделците. Само до края на декември за земеделците ще бъдат отпуснати 1,7 млрд. лв., коментира тя по bTV.

Заради сушата ще се компенсират земеделските производители с протоколи за пропаднали площи на сто процента - 4,7 млн. лева са отделените средства, а от 10 октомври започва приемът. Много повече площи са засегнати тази година, обясни Танева. 143 хиляди дка са напълно пропаднали при средни нива за други години 28 хиляди дка.

До 10 дни приключва жътвата на царевицата. При 30% по-малък добив ще бъде предоставена допълнителна помощ „де минимис“ - поне 10 млн. лв. ще са отделени са такива случаи, посочи Танева.

Пшеницата е приключила с 4,7 млн. тона добив. Наличностите са толкова, колкото са били и миналата година, когато добивът е бил рекорден. Причината е, че износът е спаднал. Така че с тези количества производителите и страната може да се върнат към обичайната си маркетингова година, добави Танева. 

Още по темата

Цената на хляба не зависи на практика от ситуацията в България по отношение на суша или дъждове, а от международните борси - цените там все още са много колебливи, обясни земеделският министър.

На практика земеделците, които се подпомагат с европейски средства, са над 100 хиляди. По думите на Танева няма друга програма с толкова много пари и бенефициенти. Тези мерки за подкрепа обаче са необходими, за да бъдат защитени земеделците, както да продължат да се развиват животновъдството, овощарството, зеленчукопроизводството и т.н.

Във връзка с казаното преди месееци от нея, че земеделците трябва да се придържат, че нямаме измами и всичко е наред, за да не ни спрат финансирането, Танева за пореден път заяви, че думите й са извадени от контекста.

"Всички проверки са по моя воля. Много са нарушителите, имаше около 15% грешки на определено ниво. Но при 100% проверка има гаранция, че нито един евроцент не е платен на този, който не трябва", обясни земеделският министър.

Десислава Танева засегна и темата за африканската чума по свинете.

В момента има само 2 промишлени огнища с африканска чума по свинете след миналогодишната епидемия. Вече има 5000 регистрирани лични стопанства, добави тя.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Христомир Брънзов: Не трафикът е основният виновник за мръсния въздух