IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тасев: Намалението на цената на тока е изкривяване на икономическата логика

Енергийните помощи решават проблема с енергийната бедност, не общото намаляване на цената

13:34 | 28.06.13 г. 26
Тасев: Намалението на цената на тока е изкривяване на икономическата логика

Политиците трябва да излязат и отговорно да обяснят каква е истината за ситуацията в енергетиката, заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Потърсихме мнението му във връзка с приетия бързо Закон за енергетиката. Тасев обясни, че за него кризата в сектора действително е много сериозна, но мерките за намаляване на цената с 5% не решават нищо.

Експертът е категоричен, че енергийната бедност може да бъде решена с енергийни помощи за уязвимите потребители, а не с изкривяване на икономиката. „Не случайно европейските директиви предвиждат понятието уязвими потребители, за които държавата трябва да се грижи“, заяви Тасев.

Икономическите закони трябва да се спазват и цената на електричеството да бъде точно такава, каквато е.

Неговите изчисления сочат, че само по отношение на методиката за ценообразуването за централите, произвеждащи от възобновяеми източници, дупката е в размер на 1,2 млрд. лева годишно. „Законовите средства за намаляване на цената вече са изчерпани и сега са ни нужни нетрадиционни методи“, смята Тасев и посочи, че трябва да бъде потърсен национален консенсус за спасението на сектора.

При фалит ще бъдат загубени работни места, а вносът на енергия отвън ще е по-скъп. Криенето на проблема при тази действителност не е отговорно поведение на политиците, допълни още Тасев.

Той изчисли още и дали е реалистична прогнозата за приходи от 1,5 млрд. лева от износа. Според сметките страната ни има капацитет да изнася до 2 хил. мегавата електричество дневно и при устойчив, постоянен износ на тези количества действително ще получим 1,5 млрд. лева. Въпросът е обаче дали ще има пазар за нашата продукция, коментира още Тасев.

Той вижда леко отваряне на енергийния пазар в региона през последните месеци и се надява това да продължи и България да се възползва от този факт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 0
aidriell
преди 10 години
Аб изкривяване е ама като изправите първо изкривяванията в заплащането на труда после в ценовият произвол и рекет с който товарите потребителите (щот те до 99%маржин работим до 1000 лв заплати то тогава ще пеете колко лошо с тока Ми спрете и изхвърлете от микса до крак всички Фотоволтаици ,Марици и Чужди търтеи които лапат бе Казаха в и 100 пъти произвеждаем10 пъти на търсенето лво ревете като невменяеми .Кой да го плати вашето надпроизведено ми дайте го на марсианците хората очевидно не щат да ви потребяват скъпият ток Индустрията я унищожихте пак вие с свръх скъпи енергоизточници -ток и сега рев сълзи и и сополи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Напълно разбирам, че това което казвам не се харесва на всички, но отричането му не го унищожава от самосебе си!Както и борбата с примането на реалността /налагането на мечти за запазване на АЗ-а/ се ползва за манипулиране на мнението не в полза на Хората!Ако искате - и аз мога да обяснявам и подкрепям даже с аргументи какво харесвам и какво - НЕ. Но за жалост смисъла 0; - не сте ли разбрали например, че аргумента дадено нещо "ще е по-добре за хората" НЕ СЪЩЕСТВУВА! - по -добре вникнете в конкретната реалност такава каквато е и търсете решението! Иначе се загубвате в мечтите си в помощна манипулатащите! - и хубаво мислете, като "решите" че нещо е "ЮРИДИЧЕСКИ НИЩОЖНО" според ВАС, то ВИЕ ще бъдете ли достатъчен аргумент пред дадения международния съд, та и той да реши същото? Защото в противен случай, ще сте проводник, на още по-голямо "обуване" на хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Някой по-запознат да каже има ли друга държава в света с по-големи национални предатели от нашите политици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
v_tin
преди 10 години
Част от отговора можеш да прочетеш в предния ми пост. Доходите не мога да скочат от само себе си или с административни мерки. Не плащат еднакви заплати защото такива са заплатите тук, нали не смяташ че ти или аз или някой друг работи по палко от един германец или англичанин. Не искам да звучи по комунистически ,но-какво е социализъм- електрификация+... + немска работливост+ американска енерговъоръженост + другите вече съм ги забравил. това го казва Ленин. Каква ликвидност да има- за 7г съм дал на експрес банк 18 000лв лихва, но не съм само аз. Преди време в дарикфинанс един се оплакваше че теглил 700 000 фалирал банката продала машините за 3-400 000 и той трябва да погасява другите пари. На практика този човек е роб. Каква ликвидност??? Банката ще избие загубите от теб и мен. А нали това казвам че трябва да има някакъв локомотив който да тегли икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
v_tin
преди 10 години
http://***.power-technology.com/projects/borkum-farm/. Това е проект в който и аз участвувах за мое съжаление само като работник. Но е добре да се прочете резюмето - участвуват 11 банки с държавна гаранция, дотук добре, ако това беше в Бг можеше ли да стане??? Защо няма държавна подкрепа за бизнеса, има изградени близо 1000МВ солари но няма завод, има вятърни турбини , но няма завод. Защо??За съжаление без олигарси не може, държавата/някое от правителствата/ трябва да си избере някой от всичките и да започне да го подпомага. няма голям бизнес без подкрепата на държавата, неможе/ по Домусчиев/ днес да продаваш на една сергия, утре на 2 след 1 година 6-7 000 работници по цял свят. Трябва да има яснота какво ще се прави и кой ще го прави. Турците за 10г мисля утроиха БНП, сега имат проблем с кредитите, но .....Погледнете Южна Корея- кило домати е 5$ кило бекон е 35$, който не вярва лесно се проверява, но имат няколко големи компании които теглят всичко напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ами запитай е тогава, защо чуждите инвеститори не плащат заплати на работниците си тук, каквито плащат на работниците си там? Или може би чакат единна МРЗ наложена от ЕК? Тази икономика е изтъбушена с хастара навънка. Тука няма нищо общо с работеща икономика. В икономиката няма ликвидност! Как да скочат доходите 20-50 пъти? Заеми ли? Печатане ли? Аз знам, но няма да харесате отговора. Защото е свързано с това да работим. За жалост на никой не му се работи - или по-точно им се работи ама само зад бюро, пред компютъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Според експерти част от инвеститорите са си платили под масата, за да получат Акт 16 за централите си преди 30 юни 2012, което им дава правото да продават електроенергия през следващите 20 години на старите, 2 пъти по-високи цени. Така че с новите мощности реално България е изпълнила задачата да изгради 600 МВт фотоволтаични централи 8 години предсрочно.http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=415266 - от тук не се ли разбира, че договорите сключени преди 30 юни 2012 са при "други", по-високи цени!А ето и за законовото основание:Всичко започна с приемането на Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници през 2007 г. Този закон създаде законодателната рамка, която наистина предизвика див инвестиционен интерес. Така изведнъж в България се появиха маса компании от САЩ, Китай, Южна Корея, Испания и т.н., готови набързо да налеят маса пари в нови слънчеви централи. Причината е, че енергията от ВЕИ, и особено от фотоволтаиците, е скъпа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
"Защото за да можем да живеем нормално по световни цени заплатите трябва да скочат 20 пъти, за да има консумация на стоки и услуги"Само 20 ?? Та да станем сБВП колкото Испания и Русия (в абсолютни стойности!!)... Аз викам поне 50 - та да можем да задминем и Германия( в абсолютно изражение).....Да почваме да печат им парите направо... Щото то друг начин май... Няма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
v_tin
преди 10 години
Какво очакваш да стане??? Живота продължава, но предполагам че питаш за икономическата обстановка. какви са цените в Германия на горивото, на храната, на недвижимата собственост? какви са същите цени в испания, франция уса. Това би трябвало да се очаква като цени, но също и като разходи- мисля че автомонтиор не работи за по малко от 24евро, а ако излезеш от автосервиз с по малка сметка от 200евро си късметлия. За тази година бях 1 месец в испания, и 3 до момента в германия, така че повярвай знам какво говоря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
"За ЕС аз въобще не виждам полза от членството ни: напротив - само вреди. "--------------------------------Някой да те е питал ??"Отделно, че ние надхвърлихме процентът изискуеми фотоволтаически мощности, които ни заставиха да изградим чак до 20-а година !!!"---------------------За това имаше специална комисия от ЕС... да преработят плана спрямо новите условия - мисля миналата година беше!"ЕС са тръгнали натам, откъдето ние идваме - към държавно регулирана НЕпазарна икономика... Докога ще се оставяме да ни правят на луди?"-------------------------------------Докато могат!"Не виждам кой и на какво основание ще накара мен или един германец да купува двойно по-скъпият ток на някой производител, поставен в привилегировано положение - и на какво основание? "------------------------------------Законово - закон за ВЕИ! Ето ти едно малко следствие:http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=905147 - казвам малко, защото не ми се иска да кажа сумарната сума за която се съди БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още