IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таванът на доплащане за лекарство от пациента се отлага с два месеца

Целта на отлагането е системата да се адаптира към новите изисквания

15:34 | 07.12.15 г.
Таванът на доплащане за лекарство от пациента се отлага с два месеца

С два месеца се отлага влизането в сила на новите правила за регулиране и регистриране на цените на лекарствата, които слагат таван на доплащането от пациента, съобщават от Министерството на здравеопазването. Решението е взето днес на среща между ръководството на ведомството и Българския фармацевтичен съюз.

Наредбата трябваше да влезе в сила от декември, но е взето решение да се прилага от 16 февруари следващата година.

Съгласно заложените промени пациентът може да доплаща максимум до 60% от стойността на най-евтиния медикамент от дадена група. Досега пациентът доплащаше разликата, ако използва по-скъпия медикамент.

Целта на отлагането е системата да получи възможност плавно да се адаптира към новите изисквания, залегнали в Наредбата, за де не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациента, уточняват от министерството.

В двумесечния период до влизането в сила на поправките в наредбата следва да бъде приспособен и аптечният софтуер, да бъде предвиден контрол върху софтуера на НЗОК и операторите в системата да реализират лекарствата, закупени по старата Наредба - преди действието на ценовия коридор.

От Българския фармацевтичен съюз са заявили пълна подкрепа на идеята всеки лекарствен продукт, който кандидатства за Позитивния лекарствен списък, задължително да изпълнява условието за влизане в ценовия коридор, допълват от МЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още