Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Тазгодишният силен скок в цените на пшеницата може да се повтори и догодина

Подобно повишение не е регистрирано от 2012 година насам

Тазгодишният силен скок в цените на пшеницата може да се повтори и догодина

Снимка: Pixabay

Началото на пазарната година при пшеницата и ечемика се отличава със силен бум в цените, които се характеризират като най-високите от 2012 година насам. Тази ситуация наподобява до голяма степен картината от 2006 г. – по-слаба световна реколта, силно търсене и икономически растеж с добри средногодишни цени, съобщава в бюлетина си за септември Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института за аграрна икономика.

Ако този сценарий продължи, в следващата 2019/2020 г. може да има още по-слаба световна реколта, с още по-високи цени, което предстои да се види, очакват авторите на проучването. 

Още по темата

През октомври прогнозата е, че хлебната пшеница ще се търгува за 325 лв. за тон при 291 лв. за тон през юни. При фуражната пшеница се очакват сделки на ниво 305 лв. за тон при 280 лв. за тон през юни. 

По първоначални оценки на САРА добивът от царевица ще е около 6,7 т/ха (по данни на ЕК 7,8 т/ха), а производство около 2,9 млн. т. Оценката за добива от слънчоглед за 2018/19 г. е той да достигне 2,4 т/ха (2,7 т/ха по оценки на ЕК).

Очаква се в България ожънатият слънчоглед да достигне около 1,77 млн. тона и така около 1,2 млн. тона слънчогледово семе да отиде към маслобойните, което е подобно на равнищата от последните 2-3 години. Общият износ на белен и небелен слънчоглед ще се движи на границата от около 600 хил. т.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Избирателната активност към 10:00 часа - 6,88 процента