IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тази година вносното и българското агнешко ще се различават по маркировката

На щандовете с месо в магазините ясно трябва да бъде посочена страната на произход, заяви Симеон Караколев

11:11 | 17.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тази година вносното и българското агнешко ще се различават по маркировката. На произведеното в България месо ще се слага син печат за разпознаване от потребителите, а вносното ще бъде с червена маркировка. Това каза пред БНР председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

За празниците ще има достатъчно българско агнешко месо, заяви той. 

Караколев посочи, че всяка година фермерите успяват да осигурят количества, но въпросът е доколко търговците се възползват от недобросъвестни практики, за да заблуждават потребителите.

По думите му на щанда, където се продава агнешкото месо, задължително ще трябва да има табела с ясно упомената страна на произход, отглеждане и клане.

Симеон Караколев очаква някои от веригите да заложат на вноса от Македония и Гърция.

Според него няма да има промяна в цената на агнешкото месо спрямо миналогодишната.

По повод акцията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) срещу виртуалните животни във фермите, чрез които се източват субсидии, Караколев потвърди, че това е голям проблем.

„Има колеги, които злоупотребяват със стотици, други – с хиляди. Има недостатъчен контрол. Това са пропуски в системата, от които умело се възползват доста хора“.

Според статистиката животните са 1,4 млн. Караколев беше категоричен, че бройката не е вярна, а животните са не повече от 1 млн. Със сигурност в системата има поне 200 хил. несъществуващи овце, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още