IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ-овете са изключени от енергийния микс заради ниското потребление на ток

Топлата зима намали потреблението на електричество не само у нас, но и в региона, което намали и износа на енергия

07:54 | 04.03.13 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ТЕЦ-овете са изключени от енергийния микс заради ниското потребление на ток

Топлото време намали потреблението на електричество както в страната, така и в региона. По тази причина се налага и промяна в енергийния микс, съобщи в ефира на bTV директорът на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов.

По негови думи изключени от системата са трети, четвърти и пети блок на ТЕЦ "Марица Изток" 2, втори блок на AES "Гълъбово", както и два блока в "КонтурГлобал". Извън системата са и останалите ТЕЦ-ове - Бобовдол, "Брикел" и Димитровград.

"Имаме съвсем различен тип криза - досега винаги е била на недостиг на електричество, а сега е на излишък на електроенергия", коментира още директорът на ЕСО.

Той допълни, че в момента операторът поддържа т.нар. "студен" резерв в ТЕЦ-овете и плаща средства за това, но не може да се ангажира дали ще има съкращения на миньори и дали те ще получат заплатите си в следващите месеци.

В момента в микса остават АЕЦ "Козлодуй" и електроенергията от възобновяеми източници. Т.нар. "зелени" мощности са с едни от най-високите цени, но по закон не могат да бъдат изключвани от системата, допълни още Йотов.

Изграждането на тези мощности е задължение на България по европейските директиви.

След спирането на мощности в ТЕЦ-овете и миньорите излизат на протест. Опасявайки се от предстоящи съкращения, членовете на Федерацията на независимите синдикати на миньорите планират митинг пред ДКЕВР във вторник, обяви синдикалистът Валентин Вълчев пред bTV.

По думите на Валентин Вълчев само в Западна България има около 5000 миньори, а в съпътстващи дейности около предприятията им са заети още 30 000 души, които също ще бъдат повлияни от спирането на работата.

Синдикалистът информира още, че КНСБ вече е внесла предложения в енергийния регулатор за понижаване на цената на тока чрез отпадане на таксата за зелена енергия, за кафява енергия от когенерациите, както и таксата износ, която е прекомерно висока, въпреки че отива в НЕК.

По данни на Вълчев тази такса в България е 17,52 евро, докато в Турция е 3 евро, в Румъния – 10 евро, а в няколко европейски държави е нулева. Според него, ако тази такса отпадне, произведената в България електроенергия ще бъде по-конкурентна на международния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
Сега като нямаме АЕЦ "Белене" какво да изключим още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
24
rate up comment 10 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Аз ще ти кажа какво щеше да ги прави - щеше да ги продава на загуба, както от доста време едни червени олигарси в енергетиката правят с българския ток за износ.А цените за вътрешния все се качват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 11 години
Ха-ха-ха-ха-ха И ако имахме сега нова АЕЦ кво щеше да ги правиш тия 2000 мгв. мощност на цена колкото "Американските" ТЕЦ а ? Добре че в икономиката има и естествени процеси та да ви тресне по глава и да видите реалността отвъд мечтите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Мави , въглища има за 40 г. в Марица Изток - сигурно знаеш че в Енергетиката 40 г. - е много време . За пазари е да - атом експорт строй си търся
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Абе из така чух, верно е.Вестник Известия го публикува: новото законно руско правителство на България щяло да построи Белене. Даже изтече информация че Гриша Ганчев се изръсил с 300 милиона лева миналото лято за да има ново законно българско правителство. Нали имаше голЕми проблеми със сегашното и законно си купи следващото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
mos70
преди 11 години
Да успокая всички БУДАли: новото законно правителство ще построи Беляне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Да те питам аз кой *** ни е назначил за купувачи след като откакто има енергетика в България се чудим как да продаваме свръхпроизводството си навън. Ако погледнеш дори цените - има доста години, в които продаваме на себестойност или на загуба.Бая нови производства ще трябва да се настанят на вече закритите губещи стари предприятия за да има поне някаква минимална вероятност да минем в графата - бъдещи клиенти изпитващи нужда да купуват ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 11 години
Да, ако имахме много и истински въглища, ако не бяха наистина толкова сериозни последствията за околната среда от въглеродните емисии и т. н....ТЕЦ-овете за нас не са трайно решение, защото и сега внасяме качествени въглища, а нашите (***) намаляват прогресивно - има-няма за 20-тина години.Ще има революция в енергетиката, да, но някой ден - след 20-30 г. До тогава за нас и повечето развити държави единственото сигурно решение си остава АЕЦ!Борбата е за пазари - на някои трябва да им се продават домати, дрехи, ток, не може всички да продават. Има продавачи и купувачи. Нас са ни назначили за купувачи.. :LOL:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 11 години
Миньорите - в неплатен отпуск ? Чета повечето ти постове с интерес но тук определено не си прав ! АЕЦ е изключително не податлив на управление и принуждава цялата енергетика да се съобразява с него - това е азбучна истина . ТЕЦ на местни въглища означава : независимост и работни места !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още