IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тече извънпланов ремонт на язовир "Цанков камък" за 80 хил. лв.

Дейностите за изграждане на транзитен газопровод за Турция в участъка Лозенец - Недялско се извършват в срок

16:01 | 17.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

В момента се извършва извънпланов ремонт на геомембраната на яз. “Цанков камък”, който е за сметка на НЕК и е на стойност 80 хил. лева. Това каза в Ямбол пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от пресцентъра на министерството.

Планово се ремонтира коритото на река Гашня, посочи Петкова. Тя изрази надежда ремонтните дейности да приключат бързо и призова опозицията от БСП да не спекулира с тази информация.

Преди дни ГЕРБ внесе в прокуратурата сигнал за нарушения при изграждането на яз. “Цанков камък”. По данни от проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) около 200 млн. лв. са изразходвани, без да бъдат обявявани обществени поръчки за това. Стойността на цялото съоръжение е 1 млрд. лв.

Дейностите за изграждане на транзитен газопровод за Турция в участъка Лозенец - Недялско се извършват в срок, съобщават още от министерството. Днес Теменужка Петкова и премиерът Бойко Борисов инспектираха обекта в района на Ямбол.

Изграждането на 20-километровата газопроводна отсечка от компресорна станция Лозенец до Недялско се реализира с цел повишаване на сигурността и капацитетните възможности на съществуващата транзитна газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз” ЕАД.

Строежът е свързан с разширяване на транзитния газопровод за Турция и е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност на България с южната ни съседка.

Въвеждането на обекта в експлоатация се очаква през 2018 г. С изграждането му ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция от 14 млрд. куб. м. до 15,7 млрд. куб. м. годишно. Наред с това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България. 

По думите на премиера Бойко Борисов с изграждането на реверсивни газови връзки европейският газоразпределителен център “Балкан” ще се захранва от различни източници на природен газ.

Спазваме европейското законодателството и изискванията на Третия либерализационен пакет при реализация на проектите, всеки може да заплаща транзитни такси и да транзитира през България, коментира Борисов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още