IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технически преглед на язовирните стени ще се прави два пъти годишно

Собствениците ще са длъжни да правят ежегоден график за текущи ремонти и да поддържат досие за съоръженията

16:36 | 29.01.16 г.
Технически преглед на язовирните стени ще се прави два пъти годишно

Два пъти годишно ще се прави технически преглед на язовирните стени и прилежащите им съоръжения. Това предвижда специална наредба за експлоатацията и контрола на съоръженията, публикувана за обсъждане на портала за обществени консултации.

Наредбата е предложена от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН), на която през миналата година бяха възложени функции за контрол на язовирните стени

В наредбата са разписани задълженията на собствениците и операторите на язовирните съоръжения.

Собствениците се задължават два пъти годишно да назначават комисия за технически преглед - в периода от 1 март до 30 април и от 1 до 30 септември. В състава на комисията задължително трябва да влизат хидроинженер, машинен инженер, електроинженер или други подходящи специалисти.

На съоръженията под вода се предвижда да се прави оглед от водолази веднъж на поне  5 години.

График за текущи ремонти собствениците ще са длъжни да изготвят всяка година до края на януари, пише в наредбата.

В наредбата се различават и няколко вида язовирни стени в зависимост от типа на конструкцията, технологията на изграждане, височината, пропускливостта на съоръженията и други показатели.

Ако собствениците не отговарят на изискванията за оператор на язовирна стена, трябва да възложат стопанисването, поддържането и техническата експлоатация на лице, което отговаря на изискванията, като договорът трябва да бъде предоставен на ДАМТН.

Предвижда се също собствениците и операторите да въвеждат данни за състоянието на съоръженията в специална информационна система. Собствениците са длъжни да поддържат и досие за всяка стена с проектната документация и документацията от строителството, както и документацията от проверките.

Отделно са предвидени норми за експлоатацията на малките язовирни стени.

Предвидена е и процедура за извеждане от експлоатация на съоръженията при несъответствие с нормативните изисквания.

Становища по проекта могат да се изпращат до 11 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още