IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тежкото решение за шистовия газ се очаква утре от Народното събрание*

Вчера депутатите от парламентарната комисия по икономика и енергетика наложиха временен мораториум върху проучването и добива на шистов газ

10:55 | 17.01.12 г. 3
<p>
	Момент от националния протест срещу проучването и добива на шистов газ чрез метода &quot;хидравлично разбиване&quot; Снимка: БТА</p>

Момент от националния протест срещу проучването и добива на шистов газ чрез метода "хидравлично разбиване" Снимка: БТА

Вчера след продължителни дебати комисията по икономика и енергетика в парламента взе решение за налагане на мораториум върху добива и проучването на шистов газ чрез метода "хидравлично разбиване" или фракинг.

Политическите партии излязоха с противоположни позиции по спорната тема,  като в крайна сметка тежкото решение за това дали в България трябва да се добива шистов газ чрез метода "хидравлично разбиване" или фракинг остава за депутатите в пленарна зала.

Мораториумът трябва да бъде гласуван от депутатите утре в Народното събрание.

Тази сутрин Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в парламента, поясни пред Нова телевизия, че управляващите настояват министерството на околната среда да излезе с позиция дали тази технология на добив е безопасна.

"Много хора се възползват от това, че материята е непозната за обществеността и се опитват да я манипулират. Искаме МОСВ да каже дали този метод е безопасен, или не. Според законодателството обаче това не може да стане преди сключването на договор и преди даване на конкретната методика от фирмата, която ще добива подземни богатства", каза Николов.
 
От РЗС, които са вносители на предложението за мораториум, искат тотална забрана за проучване и добив на шистов газ по метода фракинг. По този повод депутатът от РЗС Емил Василев каза пред Нова телевизия, че в РЗС са доволни от гласувания мораториум, но има известна доза неудовлетворение.

„Под формата на редакционни промени управляващите наложиха някои изменения в нашия проект, което доведе и до недоволството на еколозите", обясни Емил Василев.

"Нашият оригинален текст гласи тотална забрана за проучване и добива на шистов газ по метода фракинг до момента, в който не бъдат дадени гаранции от съответните експерти и докато технологията не се развие до такава степен, че да няма опасност за околната среда", поясни Василев. Според него технологията в момента е игра на руска рулетка – "ще гърмим, без да знаем какво правим".
 
От "Коалиция за България" са категорично против метода, тъй като според тях той носи огромни рискове за екологията. "Един от методите за проучване и единственият метод за добив на шистов газ е въпросният фракинг. Той носи рискове, които съчетани с природните особености на България го правят неприложим на този етап", категоричен бе депутатът от "Коалиция за България" и член на Комисията по околната среда и водите в НС Георги Божинов.
 

Той поясни, че проучването не може да бъде пълно и изчерпателно и никой няма да хвърли огромните средства, необходими за това, ако не довърши своето изследване с метода фракинг.
 
И левицата, и РЗС се обединяват около това, че трябва да има забрана, докато науката не напредне толкова, че методът да е безопасен. Разликата е, че от БСП предлагат забраната да стане под формата на закон, а от РЗС – чрез мораториум.
 
"Не искахме да е закон, защото материята е много сложна и са нужни законодателни промени в няколко закона", поясни депутатът от РЗС.

Подобна е и позицията на председателя на парламентарната комисия по икономика Мартин Димитров. Според него добивът на шистиов газ у нас ще свали цените на горивата и ще направи страната ни енергийно независима, но има и рискове за околната среда. Това каза той в сутрешния блок на БНТ.

„Не трябва да се бърза с решение преди да се оценят всички рискове от технологията за добив“, категоричен бе Димитров. Той допълни, че окончателното решение ще бъде на българския парламент и той трябва да прецени дали да минем към най-тежкия вариант или към един междинен вариант, какъвто до момента се приема от комисията.

В свое публично становище от ръководството на "Албена" АД заявиха, че са категорично против проучванията и добива на шистов газ по метода на хидравличния удар. От дружеството припомнят, че са спечелили съдебно дело срещу намерението на инвеститор да открие втори рудник за добив на манган близо до курорта, като са защитили каузата за опазване на Батовската долина чиста.

Според изпълнителния директор на туристическата компания Красимир Станев преди да се предприеме каквато и да е дейност, свързана с хидравлично разбиване на шисти, трябва да се инициира широко обществено обсъждане по темата. Трябва да се чуят всички авторитетни учени и да се изясни въздействието върху околната среда. От дружеството настояват за законова забрана на дейности,  които водят до риск за здравето на хората и чистотата на природата.

* Актуализирано към 12.20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
unicornblade
преди 12 години
Представи си, че при проучване има 1 % риск от замърсяване на подземните води. И се случи така, че се замърсят. И хората в цяла Добруджа (много градове там и сега имат недостиг на питейна вода) останат без вода. В допълнение, житото на Добруджа е факторът, който храни България и балансира платежния баланс, като значим фактор в износа.Какво правим тогава?Хората поим от водоноски? Износът на зърно? Колко струва тази щета?А аварии се случват. Колко еко катастрофи станаха от аварии последните 1-2 години?А за риска... Купих си 4 зимни гуми-хубава марка. Дават ги официално с 0,05% дефекти. На баланса се оказа че 3 са дефектни. Т.е. за мен бяха дефектни 75%.Продавачът беше изумен. Смени ги без проблем, естествено. А водата в Добруджа, а и не само, как ще я сменим? Затова дори рискът да е само 0,1 % е абсолютно неприемлив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Доказано е, че българинът трудно излиза на протест даже когато правата и интересите му са силно засегнати /фалирането на банките през 90-те, изкуствената хиперинфлация ограбваща спестяванията на цели поколения, Разбойническо-мениджърската приватизация на предприятията, ограбването на пенсионния фодн и т. и тн./. Интересно е да се установи кой и как успява да организира хора да излязат в студено време и то през работно време, и то срещу проучване /за сега/, което е ясно, че ще бъде с минимален /а можеби и никакъв/ негативен екологичен ефект? Отговорът е ясен, остава да видим дали ще мине ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още