IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темата „Северна Македония“ изостри тона в коалицията

ВМРО организира протест в Кресна, очаква се блокиране на дефилето

11:55 | 21.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Нова тема провокира напрежение в управляващата коалиция. Призивът на премиера Кирил Петков към президента да свика Консултативен съвет за национална сигурност на тема „Северна Македония” изостри вниманието към въпроса има ли външен натиск страната ни да вдигне ветото. Евроинтеграцията на западната ни съседка е ключов въпрос за „Има такъв народ” (ИТН), които са категорични, че напускат коалицията, ако не бъде защитен националният интерес.

Според ИТН няма нужда от съвет при президента, а според председателя на парламента Никола Минчев, цитиран от Нова телевизия - външният министър трябва да изготви доклад докъде са стигнали преговорите между двете държави.

„Темата е важна. Да се изслуша доклад от страна на външно министерство за актуалното състояние, защото в рамките на последните месеци има активен диалог. Не, натиск няма, това е важна тема за всички, особено след войната в Украйна, но натиск няма”, каза Минчев, цитиран от телевизията. 

Станислав Балабанов от „Има такъв народ”. Пък изрази притеснение от поведението на премиера. „На мен лично ми се видя притеснен снощи. Защо сега? Защо мълчеше? Какво се крие? И аз ще се опитам да разбера. Проблемът ще дойде, когато се пресече публичното говорене на министър-председателя с това, което е обещал. Включително и президента

Радев го потвърди преди 2 седмици. Ако се посегне на националния интерес, ще бъдем безкомпромисни”, каза той, цитиран в репортажа.

Междувременно от ВМРО обявиха, че в центъра на Кресна представители на партията организират протест, като се очаква да блокират и движението в Кресненското дефиле.

Очаква се автошествие да потегли към Кресненското дефиле, като намеренията на протестиращите са да блокират движението по главния път.

Протестът е продиктуван от безпрецедентния натиск на Брюксел към България , заради наложеното вето по присъединяването на Република Северна Македония към ЕС.

Преди дни Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел поиска преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС да започнат незабавно. Той поиска българското вето да бъде преодоляно до края на френското председателство, което изтича в края на юни.

От ВМРО заявиха, че това би било най- жестокото предателство към българската история и национален идеал , както и към българската диаспора в Македония, която властите в югозападната ни съседка от години се опитват да заличат.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още