Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Teva инвестира 42 млн. долара в нова мощност за лекарства в завода в Дупница

Търговското производство ще започне в края на 2023 г., ще бъдат създадени 70 нови работни места

Teva инвестира 42 млн. долара в нова мощност за лекарства в завода в Дупница

От ляво надясно: Гади Мукомолов, Себастиен Рош, Николай Хаджидончев (изпълнителен директор на Teva в България). Снимка: Teva

Teva Pharmaceuticals обяви стратегическа инвестиция от 42 млн. долара за изграждане на нова производствена мощност за лекарства в завода си в Дупница.

Новото съоръжение ще бъде допълнение към съществуващата площадка на Teva, значително увеличавайки капацитета с над 800 милиона таблетки/капсули годишно и създавайки около 70 нови работни места, съобщават от компанията.

Новият производствен обект в Дупница е част от цялостната планирана инвестиционна програма на Teva в цяла Европа през следващите 5 години, включваща нов глобален център за производство на биофармацевтични продукти в Улм, Германия и увеличаване на производствения капацитет в Сарагоса, Испания. В момента Teva произвежда 96% от своето европейско лекарствено портфолио в 15 страни в цяла Европа и е един от водещите производители на генерични лекарства в световен мащаб. 

Още по темата

Ръководството на компанията, служители и гости присъстваха на церемонията по първа копка.

„В тази много специална година, когато Teva празнува своята 120-годишнина, имаме удоволствието да започнем изграждането на това ново производствено съоръжение от световна класа в Дупница. Заводът в Дупница е важна част от глобалната производствена мрежа на Teva ”, каза Себастиен Рош, старши вицепрезидент производство на твърди вещества и доставки в Teva Pharmaceuticals.

„Новото производствено съоръжение значително ще увеличи производствения капацитет на завода с приблизително 800 милиона таблетки/капсули, подкрепящо нашата мисия да бъдем световен лидер в генеричните продукти и биофармацевтиците, подобрявайки живота на пациентите“, добави Рош.

Търговското производство се планира да започне в края на 2023 г., след като съоръжението бъде одобрено от съответните регулаторни агенции.

„Чрез тази инициатива ще разширим допълнително мащаба, с който нашата компания работи в България и по-специално в Дупница. Тази инвестиция е глас на доверие към нашия екип в Дупница, нашия доказан опит, силните ни възможности и професионализма на нашите служители тук", коментира Гади Мукомолов, изпълнителен директор на завода на компанията в Дупница.

Заводът на Teva в Дупница, или „Балканфарма” АД в Дупница (юридическото наименование на производствения завод), е собственост на най-големия производител на генерични лекарства в света Teva Pharmaceutical Industries Ltd., след придобиването на Actavis от Teva през август 2016 г.

Продукцията се реализира в над 70 страни в Европа, Северна и Южна Америка, Канада, Азия, Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия. В резултат на мащабна инвестиционна програма през последните 15 години заводът в Дупница е един от най-модерните фармацевтични заводи в Европа за производство на твърди лекарствени форми.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов: Слави Трифонов трябваше да е номинацията за премиер на ИТН