Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Тихомир Безлов: Заради изборите няма да има проваксинационни мерки

За мен е странно какво се случи, че в момента сме най-скептичната страна по отношение на ваксините, коментира старши анализаторът в ЦИД

гледано: 1571   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Никакви проваксинационни мерки няма да бъдат въведени в страната, защото от това зависи изходът от предизборната ситуация. Този, който тръгне към такива мерки, ще загуби сериозен електорат в лицето на антиваксъри и скептици. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Безлов, старши анализатор в Програма "Сигурност" на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).
Още по темата

„Въпреки че подобни мерки биха срещнали дори парламентарна подкрепа, специфичната ситуация не предполага в момента въвеждането на такива. Все пак, с повишаването на броя на заразените хората ще започнат да мислят за своето оцеляване и тенденция към бавно повишаване на дневния брой ваксинирани се забелязва“, смята той и очаква с влошаването на ситуацията тази тенденция да се усили.

Анализаторът посочи, че засега четвъртата вълна на пандемията се развива малко по-бавно от втората и третата вълна в България. Той напомни, че очакванията бяха, че много хора в България са преминали през вируса, без да са регистрирани и може би следваща вълна ще ги подмине, но въпреки това се наблюдава сериозен ръст.

„България се превърна в референтен пример в ЕС по отношение на ниската ваксинация", е оценката на Безлов. За него това е един „социално-медицински експеримент“.

Анализаторът отбеляза, че „всички ни наблюдават, защото при нас експериментът тече с реални данни“. По думите му очакванията са, че ние ще имаме много по-висока смъртност спрямо другите държави в Европа. Според Безлов това вече се вижда – например в сравнение с Англия имаме девет пъти по-висока смъртност на глава от населението.

Той определи като „много тъжно“ нивото на ваксинация в групата на по-възрастните, която при нас достига около 30%, при почти 100% в някои други европейски страни.

„Проблемът при нас е в културната специфика", смята Безлов и отбеляза, че факторът образование корелира, но не е решаващ. "Виждаме, че и много образовани хора са активни антиваксъри или са поне скептици.“

Експертът напомни, че през миналата есен проучванията на общественото мнение в Европа са показвали, че българите са били не по-скептични към ваксините спрямо държави като Испания и Франция.

„За мен е странно какво точно се случи, че в момента сме най-скептичната страна по отношение на ваксините, коментира Тихомир Безлов. – Ако погледнем данните, ще осъзнаем, че твърдите противници на ваксинацията всъщност не са толкова голям процент, основната група е тази на колебаещите се.“

Той е убеден относно ефективността на ваксините, а по отношение на т.нар. „пробиви“ при тях дава за пример Израел, където случаите на ваксинирани заболели са основно при хора над 60 години. Това се обяснява от една страна с по-слабата имунна система на възрастните, а от друга – с факта, че те се ваксинираха приоритетно и първо и вече е изминал прекалено дълъг период от ваксинацията. Въпреки този пробив важно да се отбележи, че тежките случаи са много по-малко при ваксинираните.

Безлов коментира и мигрантската криза, която се предрича заради смяната на властта в Афганистан. По думите му тя преувеличена и няма да достигне нивата на тази от 2015 г.

Той се аргументира с няколко факта за това – от една страна се смята, че талибаните ще се опитат да ограничат емиграцията. „Пакистан също вече заяви, че ще направи усилие да спре мигрантската вълна, а Турция също взима мерки“, каза анализаторът от ЦИД.

По думите му ситуацията в Турция е много специфична, защото въпреки успешната политика на Ердоган да приеме мигранти и после да „рекетира“ Европа за пари с тях, обществените нагласи в турското общество са се втвърдили доста срещу мигрантите и това носи политически негативи на управляващата партия.

„В момента Ердоган строи много сериозна стена на границата с Иран и преговаря с талибаните с посредничеството на Пакистан да бъде решен проблемът с миграцията“, информира Тихомир Безлов.

Той подчерта, че в България има единомислие сред иначе разделените партии по отношение на този въпрос.

„Проблемът е, че много трудно се спира изпуснат бент... Но ако вълната мине през гръцките острови и после мигрантите предпочитат пътя през България на запад, на това е трудно да се противодейства. От друга страна, трябва да се замислим дали не е проблем, че мигрантите не искат да остават в България“, коментира анализаторът.

По отношение на политическата ситуация в България той смята, че след следващите избори чисто статистически шансът да няма правителство е много малък. В същото време той вярва, че партиите няма да допуснат промяна на конституционното устройство на страната и преминаване към президентска република. 

„За да направите президентска република без преврат, трябва да се разберете с партиите“, каза още Тихомир Безлов.

Задава ли се „перфектна буря“ при четвъртата пандемична вълна? Как се овладяват кризите в условия на политическа нестабилност? Има ли рискове пред парламентарната демокрация? Влезе ли България в нов политически цикъл? Digital Green Certificate – защо има съпротива срещу позитивните санкции?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Още анализи от „Светът е бизнес“ открийте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
0
 
4
 
20
khao до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
не ги разбираш нещата по темата... :)) никой тук не е анонимен, администраторите на сайта могат да извадят IP-то на всеки регистриран ... Разбира се, има вариант да се скриеш, но малцина го могат тоя трик :)) ... и те пак ще го направят, даже и да има регистрацията която искаш.
1
 
2
 
19
ing5rov до: zelka007
преди 1 месец
"...първо за да пише някой нещо някъде и то да е публично , требе да има регистрация с истинското си име и адрреса от който пише ....".........................за троловете като тебе май няма да е изгодно , като се има предвид колко пъти си сменяла ника и пола ... :)))
4
 
2
 
18
zelka007 до: abdul
преди 1 месец
дерзай ... :)))
5
 
2
 
17
zelka007 до: mrynmryn
преди 1 месец
мда , не е лесно да се изпълнят изискванията на закона . модерацията ще се извършва с ИИ , доста се експериментира по темата ... и в момента има , можеш да наемеш съответния софтуер , не съм се интересувал в детайл , но са ми попадали пред очите предложения ...
2
 
2
 
16
abdul до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Страхотна идея!Колебая се само кое е по-добре - да определяме кое е истина и кое не чрез:1. наддаванеили 2. демократично (с мнозинство)струва ми се, че с наддаване е по пазарно, не мислиш ли? И ще можем да привлечем външни големи инвеститори!Стартъп!!

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 21 октомври