Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи

Компаниите за бързи кредити преминават към нови бизнес модели, смята кредитният консултант

Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи

Снимка: Ройтерс

Компаниите, които отпускат бързите кредити, отчитат ръст на кредитирането през третото тримесечие, показва банковата статистика. Предварителните данни на БНБ показват, че в края на септември вземанията на компаниите, специализирани в кредитиране, са в размер на 2 млрд. 775 млн. лв. Увеличават се с 14,1% на годишна база и с 4,2% на тримесечна. 

Още по темата

Бързите кредити вече не са толкова бързи. Старият модел на работа, успешен в период на криза, когато доходите са били по-ниски, а безработицата - по-голяма, са изчерпа. В момента доходите растат, имаме добра икономическа среда. Компаниите за бързи кредити преминават към нови бизнес модели. Това разкри Тихомир Тошев, кредитен консултант, управител на КредитЦентър, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Започнаха да се предлагат различни типове кредити от фирмите, конкурирайки банковите оферти. Видяхме и по-сериозно участие в сегмента на ипотечните кредити от компании, предлагащи бързи такива", посочи Тошев.

Той уточни, че в момента фирмите за бързи кредити са най-активни в предлагане на бърз потребителски кредит, от 1000 до 5000 лв., и бързи ипотечни кредити.

Тошев обясни, че стоковото кредитиране е сегментът, към който са се насочили банковите институции, които имат интерес към бързото кредитиране.

Според него бързите кредити не са подходящи в дългосрочен период, и по-специално акцентира върху риска от бързите ипотечни.

"Спадът на лошите заеми се дължи на добрата икономическа среда у нас към момента", коментира Тошев, добавяйки: „Ако някоя компания за кредитно консултиране иска пари, са длъжни да ви уведомят колко ще струва услугата“.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро