IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тютюневият сектор поиска НС да не ограничава допълнително рекламата на цигари

Депутатите обещаха да преценяват внимателно законодателните инициативи

19:54 | 14.06.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Да не бъде внасяно законодателство, което да ограничава допълнително рекламата на цигари, поискаха на среща с депутати производители, преработватели и търговци на тютюн. Днес две парламентарни комисии изслушаха позицията им – земеделската и бюджетната.

Повод за срещата е проект на проф. Иван Станков, внесен в 43-то Народно събрание, с който се предлага забрана за рекламата на тютюн и тютюневи изделия под каквато и да е форма в медиите и чрез външна реклама. Проектът бе оттеглен от вносителя.

„Притеснени сме от факта, че се правят опити за неразумни регулации за тютюневите изделия“, заяви Цветан Филев от Национална асоциация на тютюнопроизводителите. Той заяви, че секторът внася над 2 млрд. лв. като акцизи в бюджета, или 42 - 43% от всички акцизи. Според него неправителствени организации са подели кампания срещу рекламата на цигари.

Иван Велчев от Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия изтъкна, че в цялата верига на тютюнопроизводството и преработката са заети 100 хил. души,  цигари се продават в 17 хил. обекта, а България е изпълнила 100% от европейските мерки за превенция. 

Той допълни, че нивото на контрабандата са най-ниско за последните 10 години. В контрабандните продукти няма здравни предупреждения, гарантирано качество и приходи в хазната, заяви представителят на търговците.

Прекомерните мерки трябва да се вземат само, когато има ясна обосновка, че те биха имали положителен  резултат, коментира Лора Клайн от Асоциация български тютюн.

Димитър Найденов от Българска асоциация на тютюневата индустрия каза: „Не забравяйте че за незаконните цигари няма реклама, страшни снимки и акцизи“.

Когато се променя законодателството, винаги търсим съгласие подкрепа, мнение от заинтересованите браншове, в повечето случаи сме постигали консенсус, отговори председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В България европейските директиви са въведени без да се стига до крайности, изтъкна депутатът Светла Бъчварова от БСП. Тя коментира, че законодателството трябва да бъде добре преценено, когато се прави.

Депутатът Бюрхан Абазов заяви, че ДПС никога не са правили бързи и необмислени стъпки в тази област.

Народният представител Георги Търновалийски (БСП) заяви, че 2 хил. тона е обемът на контрабанден тютюн, който "се реже по гаражи". Той коментира, че 300 млн. лева са загубите за бюджета от незаконната преработка на тютюн. Цветан Филев каза, че данните за въпросните 2 хил. т били от Агенция „Митници“.

Димитър Найденов заяви, че  през 2014 г. и 2015 г. заловените количества нелегален тютюн са надхвърляли 2,5 пъти размера на обложения обем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 6 години
ха ха ха ... тези ми харесват ! да не се ограничават :) ... и то при незнам си колко изследвания вече, че пушачите живеят средно с около 7-10 години по-малко от другите хора. в животозастраховането първия въпрос, след този за сумата е - пушите ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Тия от тютюневия сектор трябва да бъдат драни здравата че и с *** на ножа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още