IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тютюнопроизводители готвят нови протести

Основното искане е за увеличаване на изкупните цени на тютюна

12:51 | 21.01.14 г.
<p>
	Продължават масовите протести на тютюнопроизводители, които палят продукцията в знак на недоволство.&nbsp; Снимка: БТА</p>

Продължават масовите протести на тютюнопроизводители, които палят продукцията в знак на недоволство.  Снимка: БТА

Националната асоциация на тютюнопроизводителите организира нови протести в петък, 24 януари, съобщи председателят на асоциацията Цветан Филев.

По решение на Управителния съвет на организацията протестите започват по едно и също време - от 11.00 часа, на граничните контролно-пропускателни пунктове "Дунав-мост" - Русе, "Капитан Петко Войвода" - Свиленград и "Илинден" - Гоце Делчев.

Тютюнопроизводителите настояват за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия и за увеличаване на изкупните цени на тютюна от ориенталските групи "Кабакулак" и "Басми" на миналогодишните нива. Производителите не са съгласни с предложението на търговските фирми за 30 на сто по-ниски цени.

Тютюнопроизводителите за пореден път заявиха, че няма да продават своята продукция при сегашната изкупна цена от 5 лева. Те настояват за цени от 10 лева за килограм.

Припомняме, че миналата седмица земеделският министър Димитър Греков каза, че правителството няма да обяви минимална изкупна цена на тютюна. Първоначалната позиция на земеделския министър обаче беше, че при изкупуването на тютюна трябва да има регулации, които да включват минимални изкупни цени, както и начален и краен срок за изкупуване на продукцията.

Стопаните искат още да бъде актуализирана от 100 на 160 млн. лв. сумата за национални доплащания за тютюна. От асоциацията настояват чрез национални доплащания да се компенсират ниските изкупни цени на продукцията. Филев предлага средствата да бъдат разпределени между действащите производители на тютюн, а не по схемата за референтен период - стари производства. 

Тютюнопроизводители поискаха и да имат право да продават до 10% от продукцията си под формата на нарязан тютюн без да се начислява акциз.

Преди десет дни недоволни тютюнопроизводители блокираха пътя към гръцката граница, недоволни от закъснялата кампания за изкупуване на миналогодишната реколта и предлаганите им ниски изкупни цени. Дни перди това около 300 тютюнопроизводители блокираха международния път Е80 към Турция също в знак на протест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още