IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тютюнопроизводители искат да продават без акциз до 10% от продукцията си

Държавата няма да определи минимална цена за тютюна, декларира земеделският министър

08:58 | 20.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тютюнопроизводители искат да продават без акциз до 10% от продукцията си

Тютюнопроизводители поискаха законодателни промени и да имат право да продават до 10% от продукцията си под формата на нарязан тютюн. Според предложението върху това количество няма да се начислява акциз, съобщи кметът на община Сатовча Арбен Мименов, цитиран от Нова телевизия.

И днес протестите на производителите в село Вълкосел продължават. Родителите не пускат децата си на училище и детска градина с мотива, че нямат достатъчно средства. Обвиненията им са към държавата, която не може да реши проблемите на хората.

Тютюнопроизводителите увериха, че няма да продават своята продукция при сегашната изкупна цена от 5 лева. Те настояват за цени от 10 лева за килограм.

Припомняме, че в петък земеделският министър Димитър Греков обяви, че правителството няма да обяви минимална изкупна цена на тютюна. По време на изложението "Зелена седмица" в Берлин той коментира, че разбира проблемите на производителите, но държавата не може да се намесва в пазарната икономика.

"Първо трябва да има договорни отношения между изкупвачите и производителите. Държавата трябва да определи фирмите, които ще изкупуват тютюна в нашата страна. Трето трябва да има ясна и точна картина на производителите, които ще произвеждат и парите, които се отпускат под формата на субсидии да отиват именно при тези, които произвеждат тютюн", обясни земеделският министър.

Това е промяна в позицията на министъра, който в началото на месеца заяви, че при изкупуването на тютюна трябва да има регулации, които да включват минимални изкупни цени, както и начален и краен срок за изкупуване на продукцията.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пък проверява за наличие на картел между изкупвачите на тютюн.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още