Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Тютюнопроизводители са в готовност за национален протест

Недоволството за поредна година е заради ниските цени и неизкупените количества

Тютюнопроизводители се готвят за национален протест заради ниските цени и неизкупените количества тютюн. Това обяви заместник-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Фикрет Бекир пред БНР.

В петък представители на сектора са провели среща с министъра на земеделието Десислава Танева, като са поставили проблемите си. 

Още по темата

От четирите сорта тютюн единствено "Каба кулак" е изкупен на сто процента, но около 70 на сто от тях в Североизточна България все още не са изплатени на стопаните, каза Бекир. Той уточни, че суровината е предадена на фирмите в началото на декември. По закон изкупвачите са длъжни в едномесечен срок да преведат парите на стопаните. Две са фирмите, които дължат пари на близо четири хиляди семейства от региона.

Друг проблем за производителите са ниските изкупни цени за сорта "Бърлей" от 60-80 стотинки на килограм. Наред с това проблем е, че близо 700-900 тона от тютюна не е договориран. В Североизточна България неизкупените количества тютюн са над 1000 тона от сорта "Бърлей". От тях за едва 30 процента има договори.

Очаква се до края на седмицата министърът на земеделието Десислава Танева да се срещне с представители на фирмите, които изкупуват тютюн, като след това ще стане ясно какви действия ще предприемат производителите.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
МОН няма да затваря училища, остава в режим на превключване