IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тютюнопроизводителите излизат на национален протест

Даваме си още една седмица за последни опити за комуникация с институциите, обяви председателят на националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев

20:22 | 24.01.14 г.
Тютюнопроизводителите излизат на национален протест

Тютюнопроизводителите готвят национални протести, съобщи в ефира на телевизия Bulgaria on Air председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

“Даваме си още една седмица за последни опити за комуникация с институциите”, коментира Филев.

“За съжаление, през последните няколко години тютюнопроизводителите по този начин си постигаме нещата. Винаги в асоциацията сме правили всичко възможно по пътя на диалога да разрешим казусите и проблемите”, каза още той.

Днес представители на тютюнопроизводителите са се срещнали с министъра на земеделието и храните Димитър Греков. Цветан Филев обясни, че “гледаме в една посока, но не всичко зависи от министъра”.

Представителите на тютюнопроизводителите са поискали да бъдат подпомогнати с пълния пакет национални доплащания в общ размер на 160 млн. лева, както и тези средства да отидат при реалните производители.

“Получаваме национални доплащания по схема за референтен период и има тютюнопроизводители, които не отглеждат, а получават средства. Има бенефициенти, които никога не са отглеждали тютюн – това са приближените до бившия фонд “Тютюн”, които са знаели за този референтен период, и през 2009 г. са образували кухите обеми. Така те получават средства”, поясни Филев.

Председателят на асоциацията на тютюнопроизводителите подчерта, че един от най-големите проблеми на стопаните е невъзможността да се подпомагат с европейски пари. “Когато ни предстоеше да влезем в Европейския съюз, не се издействаха субсидии. Ние сме единствените производители, които не получават европейско субсидиране”, посочи той и подчерта, че след либерализирането на пазара цените са скочили повече от два пъти.

Тютюнопроизводителите протестират заради ниските цени и забавената изкупна кампания. Стопаните се усъмниха в картел между фирмите-изкупвачи, заради което Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна проверка.

Междувременно земеделският министър поиска съдействие от еврокомисаря по земеделие. Предстои двамата да се срещнат в Брюксел през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още