IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тютюнопроизводителите отбелязват своя празник с протест*

От Международната асоциация на тютюнопроизводителите внасят петиции срещу конвенцията за тютюна на СЗО

15:04 | 29.10.12 г.
Тютюнопроизводителите отбелязват своя празник с протест*

На 29 октомври тютюнопроизводителите за първи път отбелязват официално свой браншови празник, съобщават от Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България. Датата не е избрана случайно и тя е свързана с документирания ден, в който Христофор Колумб е видял за първи път как местните жители на Карибските острови пушат тютюн.

Празникът на браншовиците е определен с решение на Международната асоциация на тютюнопроизводителите (ITGA). По света над 30 млн. души се занимават с отглеждане на тютюн.

Секторът празнува за първи път, но на фона на голяма заплаха, отбелязват още българските производители. Според тях мерките, предлагани от Световната здравна организация, разглеждани от тютюнопроизводителите като „принудителни“ да се откажат от своята дейност.

Мерките са записани в Рамковата конвенция за контрол на тютюна. 

Тютюнопроизводителите отбелязват, че в документа не е посочена алтернатива, която има подобна пазарна приложимост, търсене и доходност като тютюна. По тази причина и заетите в сектора по целия свят планират днес (29 октомври) внасяне на протестна петиция в националните правителства.

В текста на българския вариант на документа е посочено, че много правителства, както и СЗО, си дават сметка, че проучванията за алтернатива трябва да се правят съвместно с тютюнопроизводителите, което обаче ще отнеме години.

В конвенцията на СЗО са записани и няколко искания, сред които забрана за минимални цени и на търговете за суров тютюн, ограничение на производството чрез регулация на сезоните, през които може да се отглежда тютюн, както и намаляване на площите, засети с тютюн.

От здравната организация настояват още и за забрана на техническата помощ за тютюнопроизводителите, става ясно още от петицията на тютюнопроизводителите.

Протестната петиция беше връчена на земеделския министър Мирослав Найденов в село Бенковски, където присъства на изнесено заседание на Консултативния съвет по тютюна, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). На заседанието Найденов е припомнил, че тютюнопроизводителите ще получат през 2013 година 73 млн. лева от бюджета. 

Допълнително европейската директива за тютюна може да се окаже сериозна заплаха за развитието на сектора у нас. Според готвените текстове ще бъде забранено влагането на дребнолистни сортове тютюн в производството на цигари. Именно по отношение на отглеждането на дребнолист тютюн страната ни е на първо място в света. 

Според статистиката като цяло България заема второ място по производството на тютюн в Европа след Италия. У нас има около 35 хил. производители на тютюн, за сравнение в Италия например са 6,5 хил.

Според Националната асоциация на тютюнопроизводителите трудно се намира алтернатива на тютюна. От Министерство на земеделието и горите обаче са разработили цяла програма в тази насока. Сред предложенията са за развитие на овощни дървета, които успешно могат да заменят традиционните култури на Родопите.

Алтернатива от земеделското министерство виждат и в развитието на билкарството в региона. Разходите за насаждения като лавандула, градински чай или лайка са по-ниски, така че приходите от продажбата на реколтата е съвместима, отбелязват от министерството в своята Програма за развитието на алтернативно земеделие в Родопите.

* Статията е актуализирана към 16:40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още