Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Тодор Чобанов: Туристически атракции ще привлекат интереса към София

Работим за подобряване на информационната обезпеченост на столицата, включително и на китайски език, съобщи зам.-кметът на столицата

гледано: 2629   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Туристическата индустрия и местната власт трябва да подобрят условията в града и да се създадат нови и най-различни атракции.

Това каза заместник-кмеът на София доц. Тодор Чобанов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него броят на туристите в София е чувствително по-голям от този, който се отчита от статистиката.

Още по темата

"Над 2,4 милиона са реализираните нощувки в София през 2017, а гостите – 1,4 милиона, но тази статистика не отразява голям брой гости, които преминават през града, но реално не се регистрират. Такива са гостите, които отсядат например в Боровец и съседни населени места. Не се отчита и голям брой гости, които отсядат при приятели и познати", обясни зам.-кметът.

Според него няколко са тенденциите, които се съчетават в едно, в резултат на които се увеличава броят на туристите към столицата ни. 

"През втората половина на XX век туристическата индустрия в България не беше организирана по модела на други съседни държави. Разчиташе се на зимния и летния специализиран туризъм, а нормалното при подобни на нас държави (Гърция, Унгария), основна атракция е винаги столицата и акцентът винаги е върху градския опознавателен туризъм", посочи Тодор Чобанов.

По думите му първата и основна тенденция е връщането към руслото на нормалността, а най-логичното място за посещение на една древна и интересна държава е нейната столица.

Зам.-кметът е на мнение, че от изключителна важност са “системните усилия на туристическата индустрия и на самата местна власт да подобрят условията в града и да се създадат нови и най-различни атракции”.

Тодор Чобанов съобщи, че се работи за подобряване на информационната обезпеченост на столицата, включително и с текстове на китайски език, защото през 2019 г. се очаква по-сериозно посещение на китайски туристи.

Той е категоричен, че през следващите години София ще се утвърди като място за конгресен, специализиран и семинарен туризъм, като за това ще помага икономическата активност от различни сектори.

Доц. Чобанов прогнозира, че ще се насърчи хотелската индустрия и в съседни населени места като Боровец, дори в Пловдив.    

Къде са инвестициите в туризма в София? Увеличава ли се ролята на спортната индустрия? Какъв е моделът за увеличаване на туристическите посещения? Какви са инвестициите в инфраструктурата на столицата? Кои проекти ще свържат столицата със Зайчар и Ниш?

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, автор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Туристическите забележителности и събития влизат в национален регистър