IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Имаме подготвени нови мерки, които засега няма да налагаме

Според вицепремиера въвеждането на тотален „локдаун“ ще представлява много тежък удар върху икономиката

12:00 | 07.11.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс архив</em></p>

Снимка: Ройтерс архив

Правителството разполага със списък с допълнителни мерки относно пандемията от коронавирус, като счита, че към момента няма нужда да бъдат налагани. За да се случи това, трябва да има увеличение в броя на заразените и ръст на смъртността, изтъкна пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Не искам това, което се случи в началото на годината в Испания и Италия, да се повтори тук. Ще направим всичко възможно“, допълни вицепремиерът.

По неговите думи правителството успява да управлява кризата и има редица доказателство за това. Капацитетът на другите политически сили перманентно е под въпрос. 

Според Дончев има огромна разлика между мерките, предприети през пролетта и тези, които действат в момента.

„Сега държавите от ЕС избират мерки, като се опитват да минат с минимум икономически щети. Ние се стремим към същото, образно казано - да се движим по ръба на бръснача“, посочи вицепремиерът.

Той коментира и въпроса с предложението на Цветан Цветанов президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) заради ситуацията с COVID-19.

„При този труден институционален диалог, не знам как би изглеждал такъв съвет. Досега ние не сме чули никаква конкретна позиция от страна на държавния глава“, смята Дончев.

Според него въвеждане на тотален „локдаун“ след тази трудна пролет, ще е много тежък удар върху икономиката.

„Ако ние като общество и държава искаме да сме по-богати, по-добре икономически, има само един път - да произвеждаме по-скъпи неща, такива каквито другите не могат, а не на ишлеме, не в по-евтин вариант за производството, обясни вицепремиерът. За това обаче е нужно икономиката да се развива в три основни направления - декарбонизация, зелена икономика и тотална дигитализация“, изтъкна Дончев.

Относно т.нар. Зелена сделка на ЕК за намаляване на вредните емисии вицепремиерът обясни, че никой не може да даде отговор на въпроса докога ще работят въглищните централи в България.

„Въпросът тук е икономически - докога енергията ще бъде на конкурентна цена. По всяка вероятност, минната индустрия ще съществува през следващите 5 години, може и повече“, коментира Дончев, добавяйки: „Създаден е фонд за енергиен преход, ЕК ще ни помогне, разбира се, необходима е и местна мобилизация и концентрация на усилията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ааа, значи не си живял по времето на Орешаро и Шиши. Явно си и под 23 години, че не помниш и Жан Виденов и компания. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
най добре за икономиката ще е цялата ви некадърна шайка да подаде оставка и да си ходите по вилите... по големи некадърници и престъпници в управлението на тази държава през моя живот не е имало !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още