Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Томислав Дончев: Кандидатурата за ERM II ще е толкова скоро, колкото може

Икономическият ръст не е достатъчен за конвергенция – трябва да бъде поне 6% годишно, посочи вицепремиерът

Томислав Дончев: Кандидатурата за ERM II ще е толкова скоро, колкото може

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Не мога да обещая, че подаването на кандидатура за ERM II (чакалнята за eврозоната) ще е следващата седмица, но ще е толкова скоро, колкото може. Това не е само формално изпълняване на критерии, това е политически процес.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на Първия Пловдивски икономически форум, цитиран от БНР.

Според него кандидатстването за т.нар. "чакалня за еврозоната" може да бъде едновременно с присъединяването към банковия съюз.

Дончев коментира, че въвеждането на еврото ще увеличи доверието на инвеститорите и пазарите към България и добави, че най-важният ефект е политически.

Още по темата

„Еврозоната е ядрото на Европа, а България по ред причини не може да си позволи да бъде в периферията“, посочи вицепремиерът.

Той коментира, че сегашният икономически ръст не е достатъчен, за да може България да догонва по-развитите страни от ЕС и за тази цел ръстът трябва да бъде поне 6% годишно. Според вицепремиера ключов фактор за интензифициране на растежа е образованието.

Дончев каза още, че налагането на мита от страна на САЩ няма да се отрази чувствително на българската икономика, тъй като стокооборотът ни с Америка не е значителен, но политическите следствия от този акт ще са сериозни.

„През първото тримесечие на годишна база данните показват нарастване на равнището на БВП в България с 3,6%, при 2,4% за ЕС“, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който също участва в икономическия форум.

Той напомни, че се работи за подкрепа на растежа и поддържане на положителния тренд, като позитивни сигнали за това дават ръста на БВП, на търговията и на бруто капиталообразуване на основен капитал.

По думите му през първото тримесечие на тази година бруто образуването на основен капитал, като в тази статистика се включват всички инвестиции – чужди и вътрешни, нараства със 7% и за този период те са на стойност 4,4 млрд.лв.

Икономическият министър информира, че през май бизнес климатът в страната продължава да се подобрява, като общият показател се повишава с 2,1 пункта спрямо април и достига нов дългосрочен максимум от 2009 г. насам.

„Привличането на инвестиции е основен приоритет в работата на министерство на икономиката, за да запазим растежа. Важни за нас са проектите на местни и чужди инвеститори, които създават средна и висока добавена стойност и работни места за квалифицирани специалисти“, подчерта той.

На събитието беше подписан и меморандум за сътрудничество между Българска агенция за инвестиции и Сдружение "Клъстер Тракия икономическа зона“.

Целта на меморандума е да насърчи инвестициите в България  за ускоряване на икономическия растеж и постигане на дългосрочно устойчиво развитие на икономиката, както и да мултиплицира водещия частен опит при структурирането и развитието на „Тракия икономическа зона“ и практическото му прилагане към други инвестиционни зони и региони в България.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
8
 
8
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Тоя некадърник пак нищо не каза, не сме и очаквали друго.
1
 
7
 
7
преди 7 месеца
Грешката е умишлена. Иначе гледам, че празноглавците пак ми нащракаха минуси, а след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за общ. поръчки и за бюджет на ромите от фалоса, чак ИП-то ми блокират, вие тъпаци си мислите, че това което го разправям е някакво нереалистично тролене, че съм дошъл тук да саботирам "европейското" развитие на разграбената отвсякъде ***, а? Вие сте абсолютни ***, 30 години ви мачкат като хлебарки и вие продължавате тихичко и кротичко да се надявате, че някога нещата ще се оправят, не, ще продължат да ви помпат отзад, а тепърва ще става все по-зле, кретено-масона банкер номер 1 на кочината си каза, че до 2-3 години не се очертава финансова криза и е прав, но те мн добре знаят, че такава предстои, кретено-масонския капитализъм винаги до това води, но техните капитали са винаги защитени, сега пак има Pump, след 2-3 години очаквайте Dump, предстои да го видите, само че този път има едни фактори, които те не може да контролират и те са космическите и планетарни процеси, които предстои да променят всичко ;)
0
 
3
 
6
abdul до: thehappyroger
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
"Няма да има кой да рOботи"

Грешката е вярна ;-).
0
 
7
 
5
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Разбираме, че е политическо решение, но защо се обвързвате с конкретен срок ако не сте сигурни, че ще стане? Горанов последно на 1-ви юни каза "до края на месеца", след това Борисов на 5-6-ти каза "до 1-2 седмици подаваме документите". Сега това изказване е ни в клин, нив ръкав.
6
 
7
 
4
преди 7 месеца
Ще ви стискам палци, Томи, през 2030-та ще стана прав на крака да ви пляскам за постигнатите положителни резултати за приказната страна България, където от сутринта досега токът прекъсва само 2 пъти, не далеч от миризливата столица, през 2025-та прогнозирам ръст на смехономиката на разграбената отвсякъде *** от -6%, а в сравнение с 2018-та -600%, предстои да го видиш, Томи. Няма да има кой да роботи, тъжна картинка, само ония с морковите ще останат.

Още от Икономика и политика
8,2 млн. лв е общата стойност на 38-те предложения по проект „Красива България“