Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Томислав Дончев: Нужен ни е икономически растеж от 7-8%

Сформирана е работна група за разработване на концепция за Индустрия 4.0, заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов

Томислав Дончев: Нужен ни е икономически растеж от 7-8%

Снимка: Архив БТА

Въпреки че България е сред лидерите по икономически растеж в ЕС с годишен ръст на брутния вътрешен продукт от около 4%, той съвсем не е достатъчен за догонване на развитите икономики, смята вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

„Аз твърдя, че е добре да имаме растеж от 7-8%, който да разполага със стабилни фундаменти, да не е базиран на спекулации, например с недвижими имоти, или да е свързан с държавна политика, например по отношение на ВЕИ сектора“, заяви Дончев във видеообръщение към участниците в организираната за втора поредна година от Bloomberg TV Bulgaria конференция THE NEXT BIG THING.

Въпреки това според него сегашният растеж е по-устойчив от този, отчетен в предкризисния период. Според Дончев един от най-големите рискове пред страната ни остава общият пазар на труда в ЕС и усилията на страната ни да е конкурентоспособна на него.

Не е тайна, че „в момента има силен натиск по отношение на демографската картина в България. Ако имаме голяма задача, тя е свързана с по-достойна позиция в битката ни за кръв – за качествен човешки потенциал. Отвъд клишетата, когато говорим за партньорство на държава и бизнес – това е една такава сфера. Държавата трябва да гарантира добри условия за правене на бизнес, а бизнесът трябва да помисли какво да направи, за да задържи кадрите си и да намери нови“, каза Дончев.

Това, разбира се, крие в себе си други предизвикателства, убеден е вицепремиерът. От една страна – ще се отчете повишаване на разходите за труд, което „би зарадвало някои и би уплашило други“. От друга страна - производствените услуги, които са базирани на ниска цена на труда, след само няколко години ще загубят работната си сила, каза Дончев.

По думите му няма как страната да разполага с авангардни технологии в производството и как да мисли за индустрия 4.0, ако услугите към бизнеса и образованието са на ниво 2.0.

„Всички услуги в пряка връзка с бизнеса трябва да отговарят на претенциите на администрацията. Те трябва да са поне услуги 4.0“, завърши изложението си вицепремиерът.

Темата за Индустрия 4.0 засегна и Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката, който откри официално конференцията. Той открои здравата макроикономическа основа, амбициите за икономически ръст над 4%, много доброто представяне на индустрията и преработващата промишленост и добрата финансова стабилност.

По думите му безработицата пада значително, а в много от регионите е под естествената норма от 5%. Това, според Борисов, изостря ново предизвикателство – липсата на работна ръка.

Като едно възможно решение на този проблем той открои усилията на държавата да създава специалисти, хора, които могат да създават продукти с висока добавена стойност. За тази цел в министерството е разработена концепция за Индустрия 4.0, а в момента се сформира и работна група, която да преработи концепцията в стратегия. 

Спонсори на The Next Big Thing - Business Transformers са Cisco, БАКБ, Allterco, Euroins, Ernst & Young, Philip Morris Bulgaria, iuvo, EKO, Sirma Group, Telelink, Opel, Индустриален холдинг България, Green Life Development & Resorts, Medical Dent.

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
0
 
11
преди 1 година
Леле Боже...
Верно трябва всички публични фигури, по света и у нас, първо да минат съкратени курсове за опресняване на знанията по математиката и физиката, преди да почнат с изявленията...
"устойчив растеж" и 7-8%....
оксиморон :)
1
 
3
 
10
melon до: Пуки
преди 1 година
Бордът не е проблем. Той е едно от малкото читави неща.
0
 
3
 
9
преди 1 година
Не виждам как ще стане. С тези политици и олигарси...
2
 
3
 
8
преди 1 година
Нема нужда Дончев да се плюнчи какво ни е нужно! Шефът му често си общува с шефовете си в Брюксел и Уошингтън - там по-добре знаят какво ни е нужно.... :lol:
3
 
11
 
7
преди 1 година
7-8% растеж без външни инвестиции и валутен борд = ненаучна фантастика.

Още от Икономика и политика
ИПИ: Наблюдават ли се държавните предприятия със значителен фискален риск?