IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Президентът е представител на държавата, не на опозицията

Вицепремиерът допълни, че е съгласен с призива на държавния глава за борба с корупцията по високите етажи на властта

09:49 | 13.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът Румен Радев се е активизирал преди изборите. Това мнение изказа вицепремиерът по европейската интеграция Томислав Дончев в ефира на bTV по повод призива на държавния глава властта да се зарови в офшорки и фирми на политиците.

„Не е хубаво председател на държавата да говори по този начин. В крайна сметка президентът Радев не трябва да е лидер на опозицията, а да е представител на държавата. Безспорно е активизиран преди изборите – от гледна точка на медийно присъствие, реплики – очевидно е!”, каза вицепремиерът.

Относно думите на президента Радев, който съобщи публично за писмо от президента на Германия, в което той изразявал радостта си, че България е напът да привлече стратегически, световен производител на автомобили, Дончев коментира, че „така се гонят инвеститори“. Според вицепремиера коментарите „в аванс“ вредят на преговорите, а българските официални представители са поели ангажимент за конфиденциалност.  "По тази и други теми сме стиковали позиции, опитахме се да създадем добър сигнал между едната и другата страна на "Дондуков" и мисля, че се получи. Това, което не се получи, са публичните коментари", допълни Дончев. 

Иначе, той призна, че е съгласен с призива на държавния глава за борба с корупцията по високите етажи на властта. Той добави, че има доверие в антикорупционната комисия като българска служба, избрана по регламентирания от закона ред.

„Резултатът не е убедителен до момента, това не означава, че в България няма проблем с корупцията и няма злоупотреби. Съгласен съм с призива за борба това явление, то е проблем във всяка развита европейска страна”, посочи Дончев.  

По отношение казуса с къщите за гости, построени с европейски средства, а използвани като частни вили, Дончев коментира, че това е гнусна практика. Събира се финансова корекция от нарушителите, подчерта вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още