IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Ремонтът на НДК закъснява сериозно

Не можем да противопоставяме образованието на тежката инфраструктура, трябва да се случват и двете, твърди вицепремиерът

12:04 | 06.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Ремонтът на НДК за целите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) сериозно закъснява. Това обяви в интервю за БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

Физическото изпълнение на ремонта е в относително ниска степен и е приоритет дейностите да се ускорят, защото остават само 6 месеца, добави Дончев. По думите му е въпрос на оперативно майсторство нещата да се случат по най-добрия начин. „Факт е, че има генерирано много голямо закъснение“, категоричен е той.

Относно исканията на служителите на МВР, които те поставиха на вчерашния си протест, вицепремиерът заяви, че голяма част от тях са справедливи. „Въпреки това трябва да мислим и за възможностите, защото едно искане предполага допълнителен паричен ресурс. В момента това, което се търси, са вътрешни резерви в системата на МВР. При всички случаи полицаите, които работят на терен, са приоритет. Ведомството има доста голяма администрация, не твърдя, че по дефиниция тя е неефективна. Там има и звена, свързани с информационно осигуряване, информационна сигурност“, каза Томислав Дончев.

Вицепремиерът коментира и намерението на кабинета да проведе „Магистрала в знанията“. По думите му това е механизъм за съвместна работа на институциите, чрез който да се вкара и задържи всяко дете в образователната система.

„Магистралата е символ на бързо придвижване и освен това е алюзия с предишни приоритети, от които не сме се отказали и които са свързани с тежката инфраструктура. Не можем да противопоставяме образованието на тежката инфраструктура.

Трябва да се случват и двете, но ясен фокус този път имаме върху образованието. Ако има инвестиция, която е дългосрочна и с твърда възвръщаемост, не говоря само за пари, това са инвестициите в наука и образование“, обясни Дончев.

Според него в системата на образованието има много дефицити, които са породени от факта, че непрекъснато се говори за професионалното и висше образование, където има много какво да се прави, но всъщност големите проблеми започват още на входа на системата.

„Ако се оказва, че много българчета не попадат или отпадат от системата, не са в клас, а са някъде другаде, това е дългосрочен проблем, защото след 10, след 15 години един човек, който не може да чете и да пише, да смята, който не е грамотен, шансовете му за реализация на пазара на труда са нулеви, шансовете му за адекватна интеграция в обществото също са почти нулеви. Вариантите са или той да бъде клиент на социалната система, или да бъде клиент на полицията и на прокуратурата“, обясни вицепремиерът.

Той посочи още, че има държави, в които при нежелание на дадено семейство да праща детето си на училище, то се извозва с полицейски патрул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Томислав Дончев: Ремонтът на НДК закъснява сериозноАми като закъснявате доста, да вземем да ви отпуснем още 50-60 милиона, че току виж сте наваксали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още