IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Рискове за евроизборите има

Избори с изцяло нов състав на ЦИК е голяма авантюра, смята вицепремиерът

09:50 | 13.02.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Рискове за евроизборите има. Най-голямата опасност при провеждането на предстоящите в края на май европейски избори е кибератака с разпространението на фалшиви новини, които да поставят под съмнение изборния резултат. Това каза по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Единият вариант е DDos атака (Атака за отказ на услуга, бел. ред.) срещу сайтовете на министерства и имейл сървъри, с което се нарушава комуникацията. Системата за броене обаче е много защитена, изтъкна Дончев и допълни, че България е добре подготвена за евентуална атака.

По думите му другият начин на атака е да се внуши съмнение у гражданите за законността и честността на изборния процес чрез фалшиви новини. Защитата срещу тях е въпрос и на обществена нагласа, смята той.

Според Дончев опасностите от кибератаки и фалшиви новини биха поставили репутационно под съмнение самия изборен процес и с това тежка конституционна криза. 

По думите на вицепремиера опити за саботиране на изборния процес е имало - кибератаките от 2015 г. Той отказа да назове техния автор, защото това по думите му е в сферата на предположенията.

Провеждането на избори с изцяло нов състав на Централната избирателна комисия е „голяма авантюра“, коментира още вицепремиерът. Той призна, че мандатът на сегашната ЦИК изтича, но отхвърли предположенията, че запазването на този състав е предпоставка за фалшифициране на евроизборите.

Темата с членовете на ЦИК не бива да се превръща в повод за политически истерии, заяви вицепремиерът и допълни, че ще бъде взето правилното решение, а по въпроса се провеждат консултации с юристи. Той добави, че вариантите са да се прегласува сегашният състав до евроизборите или той да остане в длъжност до избиране на нов.

Томислав Дончев изтъкна, че ГЕРБ няма мнозинство в сегашния състав на ЦИК.

„Нашето виждане е, че резултатите от изборите зависят от волята на гражданите, а не от присъствието на квоти в изборните администрации. Преди избори хрумват нови идеи, но не е добра практика изборното законодателство да се редактира преди избори“, посочи  Дончев.

Между партньори не е добре да се работи с ултиматуми - така вицепремиерът коментира изказването на Красимир Каракачанов, че ще подаде оставка, ако не се приеме концепция за интеграция на ромите. Дончев допълни, че има по-голяма нужда от обществен дебат за интеграцията на ромите, отколкото политически. Образованието е ключовият фактор за интеграцията на ромите, след това следват жилищната политика и здравеопазването, каза вицепремиерът.

По думите му някои от нещата в концепцията на Каракачанов, не са новост и съществуват. Той посочи и успеха на държавата, фокусирана върху връщането на децата в училище, което е дало резултат - 30 хил. деца са отново в клас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Дончев защо се прав на разсеян Щом е изтекал мандата на този Ц И К трябва да бъде избран нов Има достатъчно време до изборите да си влязат в ролята новите членове Щом Дончев харесва този Ц И К да си изберат същите представители Г Е Р Б И други партии могат да направят същото ако техните избраници са професоналисти Но ако не бъде направено веднага ще се появят съмнения за изборирите Но и друго е много важно- ПРАВИЛАТА ТРАБВА ДА СЕ СПАЗВАТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
s3
преди 5 години
Нека да не подценяваме опастността от фалшиви новини и да се доверяваме само на утвърдените информационни източници: БНТ, БНР и утвърдените национални медии. Да не гледаме много какво пише из интернет, не е за нас да гледаме фалшиви новини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още