IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Все повече произвеждаме сложно преработена продукция

Металургията прави близо 8-9% от БВП, коментира вицепремиерът

18:19 | 05.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Все по-малко произвеждаме първична суровина и все повече – сложно преработена продукция, с много по-висока добавена стойност. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев на честването, посветено на Деня на металурга и на 20-годишното устойчиво развитие на металургичния завод в Шумен - един от големите производители на алуминиеви изделия.

"Когато някой ми каже, че в България не се произвежда нищо и няма инвестиции, едно от местата където искам да го доведа е тук, посочи Дончев, цитиран от БТА. – Металургията е един от най-важните и значими дялове на българската икономика. Близо 8-9 процента от брутния вътрешен продукт е стойността на произведената продукция, експорт за 8 милиарда. Това е индустрия, която има славно минало, убеден съм, че има и славно бъдеще."

Визепремиерът заяви, че е радостен и от факта, че "техническото оборудване, машините, съоръженията, технологиите стават все по-сложни и високи.

“И днес с гордост можем да кажем, че това е дял от българската икономика, това е индустрия, която не просто оцелява, тя плува свободно на международните пазари и най-важното е, че всеки ден сме по-добри от предишния. Всичко това е и смелост на инвеститорите, и, надявам се, на добро сътрудничество с всички държавни органи – местна власт и държавни институции", смята Томислав Дончев.

По повод изказването на Антон Петров, председател на управителния съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия, за високата цена на тока за индустрията в България, вицепремиерът заяви: "Няма да се направя, че не съм чул повдигнатия въпрос за цената на тока, само да уточня, че не държавата продава ток. Това е пазар и се случва един ден цената да е висока, друг ден да е ниска. Ако има каквито и да е било данни за несъвършенство на този пазар, аз се надявам да ги открием заедно и да ги отстраним. Това е въпрос и на контролни органи, въпрос е и на законодателна инициатива. Няма причина да не променим законодателството, за да гарантира истински, конкурентен, честен, прозрачен пазар".

Пред репортер на БТА Антон Петров съобщи, че разговори за намаляването на цената на тока за индустрията са водени и се водят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още