Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Томислав Дончев: Ръстът на разходите за труд е по-висок от ръста на БВП

БВП сега е 2,5 по-висок от 1987 година. Но това не е повод нито за радост, нито за гордост

Томислав Дончев: Ръстът на разходите за труд е по-висок от ръста на БВП

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Големият въпрос за българската икономика е как да мигрира до ново еволюционно стъпало, защото ръстът на разходите за труд е по-висок от ръста на брутния вътрешен продукт и след 4-5 години ниската цена на труда няма да е конкурентно предимство. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на икономически форум с участието на президента Румен Радев и министри от кабинета, цитиран от БТА.

Високата добавена стойност, иновациите, дигитализацията и икономиката, базирана на знанието, е следващото еволюционно стъпало на икономката, посочи Дончев. Всяка държавна намеса в икономиката има тъмна и светла страна, защото тя е добра за предприятията, на които се помага, но изкривява пазара, каза той. 

Още по темата


"Президентът Румен Радев беше прав в своето изказване, че е нужен дебат за адекватна диагностика къде се намираме и за амбициите къде искаме да отидем. Но не беше прав, че ще се опитам да ви зареждам със здравословен или нездравословен оптимизъм", каза още Дончев.

Икономиката уж е точна наука, но едни и същи числа могат да бъдат обект на абсолютно превратни анализи, каза Дончев. Направих си труда да проверя какъв е бил БВП по време на социализма и открих, че БВП сега е 2,5 по-висок от 1987 година. Но това не е повод нито за радост, нито за гордост, а е част от адекватната диагностика. Трябва да разчертаем мерки, какво да правим оттук нататък и би било чудесно тези мерките да са консенсусни, каза вицепремиерът. За нас свободното движение на хора и стоки може да е със знак плюс, защото повишава експортните ни възможности и със знак минус, защото е причина за тежката демографска ситуация в страната, посочи Дончев. 

"Имаме стабилна макроикономическа среда, но има и какво да гоним", поясни още Дончев. По думите му инфраструктурата на страната ни е с 40 хиляди километра пътища, които трябва да се поддържат, разполагаме със 17 хиляди държавни регистри и документи от 100 години, които трябва да бъдат дигитализирани, каза вицепремиерът. Два са начините за по-добро благосъстояние - първото е икономиката да произвежда повече и втората - как се разпределя националното богатство - сега това богатство е нерентабилно разпределено. 

Правителството поддържа стабилна фискална позиция като основа за конкурентоспособност на икономиката, коалицията която подкрепя правителство, е заявила, че данъчното облагане няма да се променя на ниво държава, каза от своя страна по време на форума финансовият министър Владислав Горанов.

През следващите няколко месеца нашите усилия ще са насочени за успешното завършване на проекта за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ по отношение на банковия надзор и едновременно с това и кандидатстване, и надявам се включване, на българския лев във валутно обменния механизъм на еврото, посочи Горанов. Това са предпоставки за подобряване на инвестиционния климат и на позицията на България в рамките на ЕС, каза финансовият министър.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 1 месец
ами цените дето са като в Германия , някой отчита ли ги ?
5
 
3
 
3
doba до: 77
преди 2 месеца
77,
Живял съм през 1987г.
Мисля, че нарастването не е само 2.5 пъти, много повече е.
Не знам по какви формули са го смятали, но по-възрастните помним.
7
 
2
 
2
Sakamano до: 77
преди 2 месеца
А защо мислиш, че който е изчислил този ръст на БВП не се е сетил да отчете инфлацията в сметките си?
7
 
16
 
1
77
преди 2 месеца
Оххх ... милия.
Изчислил бил че от 1987г. до сега БВП бил нарастнал 2.5 пъти.
Я да посмятам и аз.
Средногодишната световна инфлация за последните над 100 години е около 3.1% на година.
От 1987 година до сега са изминали 32 години.
Да видим ефекта на инфлацията.
Ако приемем БВП през 1987г. за 100 единици имаме:
100*1.031^32=265
Както се вижда от простата сметка световната инфлация за периода е повишила цените 2.65 пъти.
България си била вдигнала БВП-то за тези 32 години 2.5 пъти.
Мъкаааа, мъка драги гербери.
Резултата е, че реално май още нивото на РЕАЛНИЯ ни БВП е под този от 1987г.

Още от Икономика и политика
БСП е притеснена от ниската избирателна активност