IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлата есен е повишила активността при изплащането на дълговете

Забавеното от работодателя възнаграждение продължава да бъде основната причина за по-бавното погасяване на натрупани задължения

13:08 | 06.11.12 г. 1
Топлата есен е повишила активността при изплащането на дълговете

Топлата есен и по-ниските сметки за електричество са довели до необичаен ръст при събираемостта на натрупаните дългове през септември и октомври, показват данните на Асоциацията на колекторските агенции в България.

Председателят на организацията Райна Миткова-Тодорова обяснява, че заради по-ниските сметки за електричество през последните два месеца в сравнение с тези от предходните есенни сезони домакинствата са имали възможност да отделят повече средства за изплащане на натрупани задължения.

Освен това топлото време е удължило и сезонната заетост в строителството, което също е оказало влияние върху събираемостта на дълговете.

Забавеното от работодателя възнаграждение продължава да бъде основната причина и за забавеното погасяване на натрупани дългове, сочат данните на асоциацията. На второ място се нарежда безработицата, макар че към края на октомври е отчетено намаление на случаите на забавени плащания заради загуба на работното място.

Продължават обаче да се бавят плащания към кредитори заради недобро познаване на задълженията по договорите, които потребителите са подписали, както и заради недобро планиране на семейния бюджет. 

Без съществени промени за последната една година се задържа и профилът на средностатистическия длъжник. Това продължава да е мъж на възраст 41-50 г. на средна мениджърска позиция или със собствен бизнес. Средностатистическият длъжник обаче вече не е жител само на Северозападна България, а се концентрира в големите градове.

Данните на организацията показват още, че през последната година с 5 дни се е удължил срокът, в който се бавят плащанията между фирмите – от средно 105 дни към ноември 2011 г. до 110 дни към ноември т. г.

Най-сериозни забавяния са регистрирани в сектора на строителството (172 дни), следвано от сектора на услугите (102 дни), промишлеността (99 дни) и търговията (66 дни).

По-ясна ще бъде времевата рамка при събирането на задължения, ако новите планирани промени за въвеждане на 10-годишна давност влязат в сила, посочват от организацията.

За да функционират успешно промените обаче е необходим единен кредитен регистър, липсата на който в момента лишава кредиторите от ясна информация за състоянието на потенциалните им клиенти.

“Въвеждането на абсолютна давност улеснява значително събирането на задълженията и е международна практика”, коментира Райна Миткова-Тодорова.

„Преди да се направят промени в тази насока обаче е необходим задълбочен дебат, който да ни гарантира, че промените ще имат положителен ефект. В противен случай могат да бъдат допуснати грешки, последствията от които да се понесат от добросъвестните платци”, добавя още Миткова-Тодорова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Това обаче ще доведе до големи загуби сред производителите на ел енергия . Топлата есен ще донесе и много пропуснати полза за туристическия бранш , който побърза да закрие толкова рано сезона. - Това е лошата новина. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още