IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлоцентралите трябва да инвестират 850 млн. евро в пречистващи инсталации

Така ще се постигнат евронормите за емисиите азотни оксиди, съобщи Искра Михайлова

12:26 | 21.08.13 г.
Топлоцентралите трябва да инвестират 850 млн. евро в пречистващи инсталации

ТЕЦ-овете трябва да инвестират около 850 млн. евро в пречистващи съоръжения, за да покрие България изискванията на европейските директиви за емисии, изпускани от горивните инсталации. Това каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред TV7.

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу страната, заради емисиите азотни оксиди.

„В България много бавно и мъчително се наложи необходимостта от въвеждането на очистващи инсталации, за да спазим определените ни по договор тавани. В продължение на доста години сме ги надвишавали, това се прие като тенденция и в резултат, следва санкция“, обясни Михайлова.

Тя уточни, че повечето големи горивни инсталации са се съобразили с евроизискванията, особено при сероочистващите инсталации и нормите за изпускан прах, инвестициите трябвало да се правят заради емисиите азотни оксиди.

За наказателната процедура министърът уточни, че ще се опитаме да докажем, че от края на  2012 г. тенденцията при вредните емисии е обърната. Ако това стане, наказателната процедура ще бъде прекратена и ще последва период на наблюдение.

Докато България не покрива сега действащото законодателство на ЕС за емисиите, междувременно Брюксел завишава изискванията и се очаква в края на 2016 г. да влезе в сила нова директива за горивните инсталации (документът е приет през 2010 г.)." Ще се опитаме да договорим преходен период за тази директива, за да получим отсрочка до 2020 г"., съобщи Михайлова.

Тя каза още, че екоминистерството дължи на бизнеса 78 млн. лв. по просрочени договори. Разплащанията ще са с пари от актуализацията на бюджета. Министерството има просрочени задължения, надхвърлящи година, неразплатени суми, по които се начисляват лихви, както и започнали съдебни дела от изпълнители на обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още