Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

“Топлофикация София” събрала 4,2 млн. лева за юристите си, платила им 269 хил. лева

Топлофикационното дружество не отговори колко точно дела е завело срещу клиенти, както и какви суми са му присъдени, посочи обмудсманът Мая Манолова

“Топлофикация София” събрала 4,2 млн. лева за юристите си, платила им 269 хил. лева

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Само през 2015 г. "Топлофикация София" е начислила над 4,2 млн. лева за юрисконсултски възнаграждения при съдебни, изпълнителни и заповедни производства. От тази сума са събрани реално малко повече от половината – 2,23 млн. лева. "Топлофикация" обаче ги е осчетоводила като “приходи от други продажби”. В същото време юристите на дружеството за същия период са получили малко над 269 хил. лева. От тези пари материалните стимули за добре свършена работа възлизат на малко над 11 хил. лева.

Още по темата

Същевременно "Топлофикация" е наемала и външни юристи за по-сложните дела, които са свързани с дългове на фирми, посочи националният омбудсман Мая Манолова, цитирана от БТА, след като е получила отговор от софийското топлофикационно дружество на нейно запитване къде са изразходени събраните през 2015 г. юрисконсултски възнаграждения чрез започнати дела срещу 21 хиляди софийски граждани. Към края на 2015 г. "Топлофикация София" е опитала да събере 142 млн. лева дългове от фирми.

Манолова е категорична, че отговорите на директора на дружеството на зададените въпроси се разминават с информация от други документи на дружеството.

„Топлофикация София“ твърди, че през 2015 г. е работила с 19 юрисконсулти, но според доклад на Агенция „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ) за периода 2014-2015 г. в дружеството са работили средно месечно 54 юристи, като през месец май и юни са работили дори 67 души, каза омбудсманът.

По 6026 изпълнителни дела по 350 лв. минимумът са близо 2,2 млн. лв., или общо близо 9 млн. лв. които са поискани от „Топлофикация София“ през 2015 г., обясни Манолова като уточни, че тези сметки са направени, при условие че претенциите на „Топлофикация“ по делата са за суми под 500 лв., а е ясно, че се водят и по-големи дела, по които юрисконсултските възнаграждения са по-големи.

„Според „Топлофикация“ обаче присъдените юрисконсултски възнаграждания за всички тези 28 хил. дела са 4,232 млн. лв., което е наполовина от това, което със сигурност е поискано през 2015 г.“, коментира Манолова.
„Само за справка ще отбележа, че през 2016 г. дружеството има присъдени 10,2 млн. лв. юрисконсултски възнаграждания, а през 2017 г. думата достига почти 12 млн. лв.“, добави тя.

„На този фон не е ясно защо в касата на дружеството от присъдени през 2015 г. според отчета 6,1 млн. лева са постъпили само 2,2 млн. лева“, коментира Манолова. По думите този въпрос е изключително важен и следва да бъде обект на допълнителен анализ.

По думите на Мая Манолова. "Топлофикация София" или не знае колко точно дела е завела срещу клиенти, както и какви суми са ѝ присъдени, или не иска да отговори. "Във всички случаи изводът е един – "Топлофикация" печели много добре на гърба на столичани чрез хонорари на юристи", заяви тя и коментира, че столичното топлофикационно дружество работи добре като "правна кантора”.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Слабо подобрение на бизнес климата в България през септември