IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлофикациите очакват цена за квота парникови газове от 6,5 евро догодина

Цената на европейските квоти в момента се е стабилизирала на около 4 евро

10:09 | 26.07.13 г.
Топлофикациите очакват цена за квота парникови газове от 6,5 евро догодина

Цената на европейските квоти за емисии на парникови газове в момента се е стабилизирала на около 4 евро на квота, съобщи БТА. Движението на цените през следващата година ще зависи от изменението на Директива 2003/87/ЕО, според което 900 млн. квоти ще бъдат изтеглени временно от пазара, за да се повиши цената им.

Въпреки че голяма част от държавите-членки принципно подкрепят мярката, има значителен брой "колебаещи се" и това затруднява преценката каква ще е общата позиция на Съвета на ЕС.

От Асоциацията на топлофикационните дружества очакват Брюксел да приеме административни мерки, които да „натиснат“ цената на квотите нагоре, за да се ограничи допълнително емитирането на парникови газове.

Заместник-председателят на Асоциацията Валентин Терзийски коментира, че e е възможно цената им да се покачи до около 6,5 евро догодина, когато топлофикациите трябва да платят нужните средства за квоти.

От тази година производителите на електроенергия у нас, между които и топлоцентралите (ТЕЦ) с когенерация, трябва да купуват квоти за емисии парникови газове, с за да се изпълнят екологичните мерки. Задължението изисква значителни средства от централите, което притеснява дружествата.

Предвидена е дерогация, за която съответната страна може да подаде заявление. Дерогацията предоставя възможност за временно безплатно разпределение на квоти за емисии на парникови газове на производителите на електрическа енергия в България. Към настоящия момент окончателно решение на ЕК относно дерогацията все още не е прието, съобщават от МОСВ.

Разходите за квоти ще имат негативно влияние върху топлофикационните дружества, коментира за БТА заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски. За "Топлофикация Плевен", на която той е изпълнителен директор, това означава допълнителен разход от около 122 хиляди евро, при сегашните цени на квотите на международния пазар.

Към момента Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не признава необходимите средства за квоти като разход. Това означава, че те няма да бъдат включени в цените и топлофикациите ще трябва да ги намерят сами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още