Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Топлофикациите в София и Шумен от държавни станаха общински безвъзмездно

Към средата на годината задълженията на "Топлофикация София" са 490 млн. лева, а на "Топлофикация Шумен" - над 15 млн. лв.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписа договор за прехвърлянето на акциите на „Топлофикация София” на Столична община, съобщиха от министерството.

Към края на 2009 г. „Топлофикация София” има 418 хил. потребители, като през годината са присъединени 263 нови сгради.

Към средата на 2010 г. дружеството има 490 млн. лв. задължения, т.е. с 13 млн. лв. по-малко спрямо същия период на миналата година. Към средата на тази година вземанията на дружеството са 321 млн. лева, което е с близо 2 млн. лв. по-малко спрямо същия период на 2009 г.

За това полугодие „Топлофикация София” отчита 8 млн. лв. печалба, спрямо 27 млн. лв. загуба през първото полугодие на 2009 г.

Още по темата

Министър Трайчо Трайков и кметът на Шумен Красимир Костов подписаха договор за прехвърлянето на "Топлофикация Шумен" на местната община, съобщиха още от МИЕТ.

Това стана възможно, след като Министерски съвет взе решение за безвъзмездно прехвърляне на акциите на местната топлофикация на общината, каквото решение беше взето и относно "Топлофикация София".

Основната причина за това е заявен интерес от страна на дружеството „Титан пауър” АД пред общината за инвестиции в съоръжения за когенерация. След прехвърлянето на собствеността тези инвестиции ще могат да бъдат осъществени чрез публично-частно партньорство. Подобен проект е обсъждан на сесия на Общинския съвет в Шумен на 29 юни.

Към края на юли 2010 г. „Топлофикация Шумен” има задължения към „Булгаргаз” за над 15 млн. лв. От друга страна, компанията има несъбрани вземания от своите 3500 абонати на стойност близо 6 млн. лв. Загубата на дружеството за шестмесечието на тази година е близо 2 млн. лв.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 20 април