IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлофикациите заработват милиони от съдебния тормоз, твърди омбудсманът

Манолова внася днес предложение до премиера за възможност за продажба на еднодневна винетка чрез SMS

09:56 | 15.01.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Топлофикациите заработват милиони от съдебния тормоз, твърди омбудсманът

Топлофикациите заработват милиони от съдебния тормоз над потребителите, коментира националният омбудсман Мая Манолова.

За миналата година само столичната „Топлофикация” е завела 15 000 дела срещу длъжници в Софийския районен съд. При започнато производство на потребителя се начислява 300 лева такса за юрисконсулт, последвани от още 350 лева за съдебен изпълнител. Така „Топлофикация” е поискала от потребителите си 9,7 милиона лева за услуга, която не предоставя, посочи омбудсманът. „Неоснователно обогатяване на гърба на бедните български граждани”, каза Манолова пред bTV. 

По думите ѝ дружествата са си създали практика да не информират клиентите си за текущи задължения, за да може да бъде образувано производство.

Тя обяви, че в края на месеца организира кръгла маса по проблемите на „Топлофикация”, в която ще се обсъждат и неясните фактури, както и спорната такса сградна инсталация, „която, освен че е на ръба на европейската директива, се създава и впечатлението, че представлява прекалено висок дял в сметката”.

Националният омбудсман предлага и пускане на пазара на еднодневна винетка, която да се купува с SMS. Тя коментира, че поскъпването на винетките ще ощети най-силно живеещите в малки населени места, на които им се налага да пътуват до областния център за различни административни услуги.

„Ако правят това 6-7 пъти годишно и се налага всеки път да купуват седмична винетка, техният разход накрая би бил равен на този за годишна”, посочи омбудсманът пред bTV.

И затова смята за най-справедливо да се въведе еднодневна винетка. За да не се оскъпява излишно, Манолова предложи разрешението за 24-часово ползване на пътищата в страната да се плаща с SMS.

Предложението на Манолова е във връзка с повишението на цената на винетните стикери от началото на 2016 г. Увеличението беше мотивирано от правителството с необходимостта от повече средства за поддръжка на пътната инфраструктура.

Омбудсманът обяви, че днес внася предложение до премиера Бойко Борисов и за промяна в наредбата, която регламентира винетните такси чрез въвеждане на еднодневна винетка.

От Реформаторския блок вече предложиха да има възможност да се издават и шестмесечни винетки.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Спорната такса сградна инсталация е грабеж, там е разковничето в цялата схема на Топлофикация. Тази такса е схема с посредниците, достига много високи суми, невъзможни за плащане от гражданите и от там следва останалия "законен" рекет и тормоз. Тази такса трябва да бъде премахната при отказ от услуга или намалена в рамките на символична сума до 10 лв. на месец от ноември до април!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 8 години
на омбудсмана му е работа да защитава нашите интереси, а не да предлага алтернативни начини на грабеж !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още