IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тошко Йорданов: Министрите бяха избрани по експертиза

Вицепремиерите ще станат ясни, когато внесем проектокабинета при президента, обяви председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“

12:11 | 04.08.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министрите в проектокабинета бяха избрани по експертиза, а ако проектокабинетът на „Има такъв народ“ не мине, отговорността ще бъде на тези, които не са го подкрепили. Това заяви Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН).

„Мантрата съвсем доскоро беше, че трябва да се говори за политики и за действия, защото това е важно и наистина е така. В страната трябва да правят неща, за да се измъкне от този гербаджийски модел, в който беше. Ако не се подкрепи правителство, което излиза с тези цели, при положение, че са синхронизирани и одобрени, това означа, че саботират този процес", смята Йорданов.

За номинираните за министри той посочи, че голяма част от тези хора в експертните групи на „Има такъв народ“ от три години работят по управленската програма. По думите му те са наясно с проблемите и как трябва да бъдат разрешени и зад гърба им стои екип.

„Против това сме да се слагат политици на позиции, на които трябва да има експерти. В управлението на ГЕРБ имаше това – там гледахме политически министри, които нищо не разбираха от това, което министерстваха", отбеляза депутатът от ИТН.

Йорданов посочи, че лидерът на партията Слави Трифонов не се бърка в работата на отделите, не се бърка в работата на комисията по финанси или здравеопазване, и не казва кой експерт става повече от другия, а това става в процеса на работа.

„При нас има вътрешно прочистване от три години насам. Слави Трифонов е лидер на тази партия и понякога има политически решения, които се обсъждат от кръга, който отговаря за това", обясни Йорданов за избора на министрите. Той напомни, че България не е министър-председателска република, по-голямата тежест е в парламента.

Депутатът разкри, че Петър Илиев е „обсъждан като кандидат за премиер на един много ранен етап“. Той обясни какви са причините да бъде номиниран за министър на вътрешните работи.

„За министър на вътрешните работи, включително в разговори с хора от системата, разбрахме и преценихме, че е по-добре да е човек, който е извън системата и с юридическо образование. Иначе в самото МВР има достатъчно професионалисти по отделните сектори и екипът, но трябва външен юридически поглед към това министерство, което е от най-важните", аргументира избора за номинацията Тошко Йорданов.

„Кои хора ще са вицепремиери ще стане ясно, когато внесем проектокабинета при президента Радев“, посочи още представителят на ИТН.

Според него искането за подписване на споразумение срещу подкрепа на кабинета, при положение, че експертните групи на всички политически сили са на едно и също мнение, звучи като „нямам какво да кажа".

„При гласуването в зала ще стане ясно дали са изгорени всички мостове между ИТН и „Демократична България", аз не мога да се ориентирам в посланията, които изпращат", отбеляза Тошко Йорданов.

„Ние имаме съвпадение по отношение на дълбока съдебна реформа, нещо което е изключително важно за държавата. Абсолютно съвпадение за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата, за изваждането на Бюрото за свидетели от Гешев и връщането му в съдебната власт. Абсолютно съвпадение за финансова и социална политика. И след всичките тези съвпадения, някои реплики са ми непонятни", коментира депутатът от ИТН.

Той е на мнение, че има политически линии, които не се минават. „От една безобидна среща с ДПС, на която имахме различни мнения, които заявихме, всички взеха да виждат ДПС при нас. Включително на Христо Иванов взе да му се привижда ДПС навсякъде, което е интересно от психологическа гледна точка“, каза Тошко Йорданов. 

Той е категоричен, че ИТН няма желание да прави коалиция, както и да има консултации за обмяна на експертни групи.

„Разминаваме се по много неща, а и те в крайна сметка са част от модела, който управляваше последните 11 години. Управляваха ГЕРБ със съучастието на ДПС и в страната, и по места. Не виждаме никакъв смисъл с толкова различен политически субект да водим каквито и да било практически разговори", категоричен е Йорданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
Ку-ку бенд ще управлява България! соро.соидите и мутроизгонвачите ще припяват, за да има кворум. бесепето ще прави публиката да се усмихва. ще бъде весело в България!нали това беше целта на гербоизгонвачитея да отивам да си поливам царевицата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Тоя ще ги закрие като партия, във всяка партия има поне един такъв, е в ИТН е Тошкото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
А сега нищо чудно, освен маските, и шнорхелите да станат задължителни....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Образователната не беше ли имунолог - колко квалитетно ще ги прати наесен малките на дистанционно обучение - не е истина просто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
така е.Земеделският можел да пее "Ръгай чушки в боба" на десет езика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още