IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайчо Трайков: АЕЦ Козлодуй е от най-сигурните в Европа

При АЕЦ Белене няма да има оскъпяване заради случващото се в Япония, защото в проекта така или иначе са заложени достатъчно високи нива на защита, смята министър Трайков

17:36 | 17.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Трайчо Трайков: АЕЦ Козлодуй е от най-сигурните в Европа

АЕЦ Козлодуй е една от най-проверяваните и най-сигурните централи в Европа, заяви днес министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, цитиран от БТА. „Дори спрените 3 и 4 блок са много по-сигурни от действащи в момента централи“, заяви още министърът.

Трайков посочи, че няма притеснение от бъдещите стрес тестове, които Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще провежда в ядрените централи в Европа. Методологията за тестовете няма да бъде налагана, допълни той.

Няма да правим компромиси със сигурността на АЕЦ Белене, подчерта Трайков. „Разговорите с руската страна за цената на АЕЦ Белене започват оттам, където свършват разговорите за сигурността“, каза министърът. Той коментира, че не очаква да има оскъпяване на проекта заради случващото се в Япония, защото в проекта така или иначе са заложени достатъчно високи нива на защита.

Трайков припомни, че еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер при посещението си в България е подкрепил проекта АЕЦ Белене и оттогава българското правителство се опитва да направи проекта работещ. Според Трайков такива усилия обаче не се полагат достатъчно от руска страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков каза, че преговорите с руснаците за цената на централата към момента не водят до никакви резултати.Правителството се опитва да направи проекта работещ,но такива усилия не се полагат от руска страна.България обаче не е съгласна с цена 6.3 млрд. евро и настоява тя да бъде намалена.Министърът заяви още, че страната ни може и да не изпълни срока, заложен в меморандума - до края на март - за да сключи споразумение с руснаците, тъй като по думите му "този срок е пожелателен".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още