IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайчо Трайков: Разделянето на „Южен поток” е неприемливо

Промените на Закона за енергетика във връзка с проекта показват как България ще бъде „троянският кон” на Русия в ЕС, смята бившият енергиен министър

21:53 | 03.04.14 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Трайчо Трайков: Разделянето на „Южен поток” е неприемливо

Разделянето на „Южен поток” е неприемливо, заяви в ефира на Bulgaria On Air бившият енергиен министър в управлението на ГЕРБ Трайчо Трайков.

Той направи коментара по повод предложенията за изменения в Закона за енергетиката, които предвиждат за приемащите съоръжения на морски газопроводи на територията на страната да не се прилагат европейските правила.

По думите му промените показват как България ще бъде „троянският кон” на Русия в ЕС. Нещо повече - поправките могат да станат пречка за пренос на газ в бъдеще по интерконекторните връзки, както на добита от собствени източници енергийна суровина, така и на транзит от други страни, заяви още Трайков.

„Смисълът на един проект е да създаде конкурентен пазар, а те искат и това да елиминират”, подчерта бившият енергиен министър.

Той коментира още идеята за създаването на т.нар. Европейски енергиен съюз, като подчерта, че не е нова, но е получила отзвук заради създалата се външнополитическа обстановка покрай Крим и Украйна.

Трайков посочи, че идеята има конкретни измерения, едно от които е увеличаване на европейското финансиране на интерконекторите при около 1/3 сега.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 11
kalendar
преди 9 години
Ама тая автобиография показва само, че той е троянският кон на ЕВН в България. Не знам защо с такава гордост си е пейстнал, освен ако вторият ти коментар не е саркастичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
stoiloff
преди 9 години
Значи химикономици да не коментират инджинерни тематики! Само белене за вас! Алхимици - икономисти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
stoiloff
преди 9 години
Образование и работа в енергийния сектор[редактиране | edit source]Трайков завършва средното си образование в Първа английска езикова гимназия, София през 1989, а висшето - в УНСС със специалност "Международни икономически отношения" през 1994. Впоследствие специализира по финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия.[1] Той започва кариерата си в един от първите специализирани консултантски компании с фокус на Източна Европа, а впоследствие се присъединява към една от големите европейски консултантски фирми, Roland Berger. Там той се присъединява към екипа на своите клиенти EVN Group. Работи в EVN от 2005 до 2009 по мениджърски и проектни задачи в рамките на дейността в България на австрийската група за услуги в областта на енергетиката и опазването на околната среда, консултира и Electrica SA (Румънският електроразпределителен холдинг) по приватизацията на Electrica Oltenia и Electrica Moldova [1]. Прокурист е на "ЕВН България Топлофикация" и на "ЕВН България Електроразпределение"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 5
mathematician
преди 9 години
Май не зацепвате няколко аспекта тука.Много по-добре е газпровода да се ползва от който си плати. А не само от Газпром. Още повече, че България ще се води собственик.Уж ние го финансираме със заем от Газпром, който уж ще изплащаме от транзитните такси. Ако случайно обаче Украйна пак се залюби с Русия и Газпром спре да прекарва газ от тука - ко праим?Имаме си тръба по която не тече газ, ама лихвите по заема текат.Така че е много по-добре тръбата да се ползва и от други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 11
deant
преди 9 години
Не знаех, че Южен поток минава през гр, Троян. Призовавам всички медии, да спрът да канят едни и същи "капациетети". Едни и същи лица се въртят и се изказват по всевъзможни теми. Егати пенкелерите, егати чудото. Всички разбират от всичко. А като са на власт - гола вода. Медийна изолация за всички такива. Ако искате можем да направим един черен списък с имена, на които да не им се дава медийно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 16
Сините камъни
преди 9 години
Ей това за троянския кон много ме ядосва!Като че ли западът няма бизнес с Русия!Ама никакъв!Или на някой не му се иска и България да има думата даже на собствената си територия!Троянски коне, унгарски, все тая!ЕС се разпада! Факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още