IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Енергиен проект номер едно е удължаване работата на АЕЦ Козлодуй

Приключилата стачка в "Мини Марица-изток" няма да е от съществено значение при определяне цената на тока, смята енергийният министър

10:42 | 23.01.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Трайков: Енергиен проект номер едно е удължаване работата на АЕЦ Козлодуй

Вече сме заявили, че ще развиваме ядрена енергетика. Не случайно енергиен проект номер едно е удължаването срока на работа на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред bTV. По думите му, това е най-евтиният начин да получим базова енергия.

Целта е удължаване на работата на всеки от блоковете поне с 10 години. Това означава, че единият от блоковете би трябвало да работи най-малко до 2027 г., а другия – най-малко до 2029 г., уточни министърът.  

Относно проекта АЕЦ Белене и появилите се публикации в руската преса, че вече има сигурен европейски инвеститор в лицето на "Фортум", Трайков коментира: "Когато имаме твърд ангажимент от компанията, включително подписани документи и акционерно участие, за мен това ще бъде факт. Иначе процесът с преговорите с руските партньори върви активно. Все още има основни моменти по преговорите, които са предстоящи - двете страни не са се договорили за цената и за аскалацията. Докато не се договорим, никой не е постигнал целта си."

Още в края на 2010 г. беше подписан меморандум между НЕК, Росатом и две чуждестранни компании, който предвижда НЕК да има 51% в компанията АЕЦ "Белене", "Алтран" - 1%, "Фортум" - от 1 до 25%, а останалият дял от АЕЦ "Белене" ще бъде за "Росатом".

Относно приключилата в неделя сутринта стачка на миньорите от „Мини Марица-изток“ Трайков коментира, че за Националната електрическа компания (НЕК) загубата „възлиза на няколко милиона лева“. Според министъра, след като стачката е приключила за седмица, тя няма да бъде от съществено значение при определянето на цената на електроенергията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
Бояне, не му обяснявай на тоз изявен аналитик. Ако знаеш на какви написани от него глупости съм попадал, направо с все сила съм се пляскал по челото. Голям критик, голямо нещо! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Боян
преди 12 години
Да те важните енергийни проекти според тебе стават за няколко дена и тогава със сигурност е защитен интереса на обществото, брей брей ти сигурно ша да си някой голям енергиен експерт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
all_trader2
преди 12 години
Трайчо Трайчо защо не си траеш и без това ломотиш само лъжи и глупости и полуистини .... теб ще те замоним като един от НАЙ-СЛАБИТЕ МИНИСТРИ на икономиката - бе нито един важен енергиен проект осъществен - само с плямпане на тъпотии и слугинаж на чужди интереси !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още