Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Трайков: Енергиен проект номер едно е удължаване работата на АЕЦ Козлодуй

Приключилата стачка в "Мини Марица-изток" няма да е от съществено значение при определяне цената на тока, смята енергийният министър

Вече сме заявили, че ще развиваме ядрена енергетика. Не случайно енергиен проект номер едно е удължаването срока на работа на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред bTV. По думите му, това е най-евтиният начин да получим базова енергия.

Целта е удължаване на работата на всеки от блоковете поне с 10 години. Това означава, че единият от блоковете би трябвало да работи най-малко до 2027 г., а другия – най-малко до 2029 г., уточни министърът.  

Относно проекта АЕЦ Белене и появилите се публикации в руската преса, че вече има сигурен европейски инвеститор в лицето на "Фортум", Трайков коментира: "Когато имаме твърд ангажимент от компанията, включително подписани документи и акционерно участие, за мен това ще бъде факт. Иначе процесът с преговорите с руските партньори върви активно. Все още има основни моменти по преговорите, които са предстоящи - двете страни не са се договорили за цената и за аскалацията. Докато не се договорим, никой не е постигнал целта си."

Още в края на 2010 г. беше подписан меморандум между НЕК, Росатом и две чуждестранни компании, който предвижда НЕК да има 51% в компанията АЕЦ "Белене", "Алтран" - 1%, "Фортум" - от 1 до 25%, а останалият дял от АЕЦ "Белене" ще бъде за "Росатом".

Относно приключилата в неделя сутринта стачка на миньорите от „Мини Марица-изток“ Трайков коментира, че за Националната електрическа компания (НЕК) загубата „възлиза на няколко милиона лева“. Според министъра, след като стачката е приключила за седмица, тя няма да бъде от съществено значение при определянето на цената на електроенергията. 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 8 години
Няма профилна снимка
Бояне, не му обяснявай на тоз изявен аналитик. Ако знаеш на какви написани от него глупости съм попадал, направо с все сила съм се пляскал по челото. Голям критик, голямо нещо! :)
3
 
3
 
2
Боян до: all_trader2
преди 8 години
Няма профилна снимка
Да те важните енергийни проекти според тебе стават за няколко дена и тогава със сигурност е защитен интереса на обществото, брей брей ти сигурно ша да си някой голям енергиен експерт.
5
 
0
 
1
преди 8 години
Няма профилна снимка
Трайчо Трайчо защо не си траеш и без това ломотиш само лъжи и глупости и полуистини .... теб ще те замоним като един от НАЙ-СЛАБИТЕ МИНИСТРИ на икономиката - бе нито един важен енергиен проект осъществен - само с плямпане на тъпотии и слугинаж на чужди интереси !!!

Още от Икономика и политика
Бизнесът призова да се намали ДДС на целия сектор с превози на пътници