IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Газова електроцентрала ще е изгодна само при евтин газ

Бившият енергиен министър препоръча готовият реактор за АЕЦ Белене да бъде препродаден скоро, вместо да се използва за АЕЦ Козлодуй

11:29 | 30.03.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Трайков: Газова електроцентрала ще е изгодна само при евтин газ

Някой би инвестирал в газова централа, само ако си осигури достатъчно евтин природен газ, за да може да печели от произведената електроенергия. Така бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира пред Нова телевизия идеята на правителството за строеж на газова електроцентрала на площадката на АЕЦ Белене. 

Той обясни, че ако на мястото на АЕЦ „Белене" се изгради газова централа токът, който тя ще произвежда, при сегашните цени на газа би бил „неприемливо скъп".

Същевременно бившият министър изрази задоволство от решението на правителството да спре строежа на АЕЦ „Белене", тъй като той не бил „изгоден“ за България.

„Този проект може да бъде конструиран и изпълнен съгласно добрите практики. Но предишните правителства така и не са го договорили докрай, а са сключвали само частични споразумения, без да разпределят рисковете", обясни ексминистърът.

Той препоръча готовият реактор за АЕЦ Белене, вместо да се използва за АЕЦ Козлодуй, да бъде препродаден скоро.

„Това е постижима цел и зависи от добрата воля на руската страна. Както те могат да имат претенции към нас, така и ние можем да имаме претенции към тях. Освен това, ние почти сме си платили сметката", каза още бившият министър.

По думите на ексминистъра отказът от “Белене“ не би следвало да повлияе на преговорите за намаляване на цената, на която купуваме руския газ.

Според Трайков България е един доста добър клиент и “Газпром“ има интерес да продава газ на страната ни. Той потвърди думите на премиера Борисов, че в момента България купува горивото на цена от 600 долара за 1000 кубически метра газ, а Германия – за 330 долара.

По думите на Трайков газът може да поевтинее с между 10 и 20 процента. Той допълни, че би било реално министърът на икономиката Делян Добрев да договори понижение от 15 на сто.

Трайков отхвърли идеята на министъра на финансите Симеон Дянков да се върне да работи за правителството, след като напусна поста на икономически министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
kilievplbg
преди 12 години
Просто ***..., няма значение кой и какво ни поиска, те на всеки са готови да ни подложат..., за съжаление. Още по-лошо е, че когато те искат, го правят само за собствения си джоб.., а за бедната ни държава остават само безумните задължения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Е как така сме се оставили да ни е такава цената на газта?Явно ни управляват руски ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още