IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков и Константинов изхвърчаха от кабинета*

Ако недоволството срещу Стефан Констатинов нарастваше постепенно напоследък, отстраняването на Трайчо Трайков идва изненадващо

21:28 | 15.03.12 г. 23
Трайков и Константинов изхвърчаха от кабинета*

На извънредно заседание на Изпълнителната комисия на политическа партия ГЕРБ, свикано от премиера и председател на партията Бойко Борисов, са били обсъдени депозираните пред комисията оставки на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, се посочва в съобщение на пресцентъра на ГЕРБ.

След като се запозна с мотивите на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков, изпълнителната комисия на ГЕРБ реши да приеме оставките на двамата, пише в съобщението.

Заседанието е било проведено веднага след връщането от Катар на премиера Борисов и водената от него делегация.

Вчера стана ясно, че нито един катарски бизнесмен не се е явил на бизнес форума в катарската столица Доха, където бяха и представители на 100 български компании. Организирането му обаче бе поверено не на икономическото министерство, а на това на външните работи под ръководството на Николай Младенов.

Също вчера противно на обичайната си практика депутатите от ГЕРБ решиха да подкрепят искането на левицата в седмичната програмата на Народното събрание да влезе точка за създаване на временна комисия, която да провери начина на формиране на цените на лекарствата и интересите в сектора. Това беше поредната демонстрация от страна на управляващото мнозинство, че е недоволно от работата на здравния министър Стефан Константинов. 

Според bTV здравният министър е подал своята оставка още в понеделник. Константинов бе критикуван в последните седмици за високите цени на лекарствата, a премиерът му даде срок от няколко дни „да влезе в час”. По-късно стана ясно, че  здравният министър не се ползва с доверието на депутатите от ГЕРБ, на пациентските организации и дори на лекарския съюз.

Стефан Константинов беше третият министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ. Преди него поста заемаше Божидар Нанев, който бе отстранен заради поръчка на ваксини против грип. Случаят бе предаден на прокуратурата и срещу него беше повдигнато обвинение за престъпление по служба. За нов министър на здравеопазването бе назначена Анна-Мария Борисова. Тя си тръгна скоро след това, като официалната версия за оставката й бе несъгласуване с партийното ръководство на идеята за доплащане в болниците.

Очаква се четвъртият министър да е политическо назначение. Според bTV вероятен наследник на Константинов ще бъде председателката на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова.

За разлика от оставката на Константинов тази на Трайков е по-скоро неочаквана. На последното правителствено заседание премиерът Борисов нарежда до петък министрите Найденов, Трайков и Дянков да се срещнат с производителите и да му представят анализ на цените на яйцата, агнешкото и свинското месо. И добавя, че в петък ще обикаля магазините заедно с Трайков и Симеон Дянков, за да дебне спекулата. 

За мястото на Трайков се спряга заместникът му с ресор енергетика Дeлян Добрев, който наблюдава и преговорите с АЕЦ "Белене". Друг възможен вариант е заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов. 

*Актуализирано в 22,40 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
ivanzaprianov
преди 12 години
Трайков изхвърча, ама явно не съвсем, щото ББ смятал да продължи да работи с него :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
hidko
преди 12 години
Катар си е издънка на Младенов, ама него не го уволняват. Явно причините са, че Трайков пречи на руското лоби, въпреки че ББ твърди обратното. Колкото и да го казва, докато не направи нещо в подкрепа, нищо от думите му не е сериозно. А оня ***, здравния министър, трябваше отдавна да си иде. Сетил са,че лекарствата били скъпи....дрън дрън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Oще не се е разпръснал барутният дим и е хлъзгаво за точни изказвания, но има няколко варианта за такова скорострелно изритване на Трайчо. Или необятното его на премиера не е понесло издънката в Катар и момчето е било набедено, че не е създало условия за триумф, или от Кремъл са пратили *** въпрос: "Наиграхте ли се на диверсификация? Ако да, да се захващаме за работа, че няма време! Ако не, следващата зима сте на шистов газ и на арабски нефт!" Хаха... Може обаче бойкотът в Катар да е подсещане на кака Хил, че мораториумът за шистовия газ може да има всякакви измерения и последици... хаха!Много е хубаво да учиш и се изучиш на запад, още по-хубаво е и да си останеш там да си работиш. Не е лошо и в "бегето" да работиш в офис, където се говори на чужд език. Когато обаче се заемаш да управляваш държава като България, добре е преди това да погледнеш на картата къде се намира, да прочетеш малко история и да се опиташ да разбереш какво значи това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
sonka.74
преди 12 години
Каквито и фармацевтични лобита да се спрягат, истината е че Ст.Константинов беше изпуснал работата на министерството още отначало - не знаел, не бил информиран и т.н. Оставката му е съвсем очаквана и оправдана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 12 години
Май , май гафа с шистовия газ му взе главата на Трайчо . Прибърза тогава , в следствие на което проучванията ще се забавят с години, а Хамириканците не прощават . Иначе и на мен ми беше симпатичен - най голямата му победа : започването на диалога за 7-ми блок в Козлудуй като алтернатива на Белене .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
toto 2
преди 12 години
Това е "тактически ход" /оставката на Трайчо /да се направи завой в политиката ,колкото и да се дръвчехме на Русия ,пак до нея ще опрем ,все пак Путин е на власт отново и времето за "независима политика" мина ...А виновни трябва да има..А що се отнася до здравния министър ,мисля че и без такъв може с такъв премиер който всичко може и няма какво да прави освен да проверява цените на яйцата ...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
IvoDim
преди 12 години
А провала на форума в Катар не е ли меко казано о...не, А? И кой е министъра на икономиката? От наште се върнаа с к..а в ръка и без кинти? На фона на това, обещаните 100 млн. изглеждат като подаяние, което е още по-унизително.Нейсе!Сполай Ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
radiohead
преди 12 години
Здравният министър си замина,но вискоите цени на лекарствата остават!!!! Излязоха някакви даднни,за някакви смешни отстъпки и май си мислят с това да минат и да замажат очите на хората,че уж са свлили цените,а те всъщност си остават в пъти по-високи! Фармацевтичното лоби прави всичко възможно за да запази огромните си печлби и да не позволи сериозно намаление на цените! Огнян Донев,собственика на Софарма е бил с делегацията на правителството в Катар,няма как да стане това с намалението на цените,докато такива като него са омешани с властта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
forexboy
преди 12 години
Наистина Трайчо беше мислещ човек. Особено много мислеше как да гушка яки комисионни от различни енергийни лобита......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
ееее от твойте уста та в ушите на всевишния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още