IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Приватизацията на Булгартабак трябваше да се осъществи през 2004 г.

Стабилизацията на компанията ще е трудна, тъй като е изгубила 80% от пазарите си, каза бившият министър

09:44 | 01.04.16 г.
Трайков: Приватизацията на Булгартабак трябваше да се осъществи през 2004 г.

Приватизацията на "Булгартабак" трябваше да се осъществи през 2004 г., защото тогава имаше силен интерес от големите компании – стратегически инвеститори, а през 2011 почти всички вече си бяха изградили бази в съседните страни. Това заяви Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката, в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

През 2011 година имаше интерес от компании от Далечния Изток, но заради промяната в критериите те не можаха да се явят.  От Агенцията за приватизация предпочетоха да предложат такъв договор, който според тях е максимално социален. Беше определен 10-годишен срок, в който дружеството трябва да не променя производството на цигари и 5-годишен за изкупуването на български тютюн. 

В резултат на това се яви само един инвеститор и то финансов. 

Основният риск от приватизация, при която собственикът не е стратегически инвеститор, е да не използва компанията за акцизни и ДДС измами и да се намалят постъпленията за бюджета. За щастие това не се случи.  

Според Трайков стабилизацията на компанията ще е доста трудна, тъй като е изгубила 80% от пазарите си.

Той коментира още договора на НЕК с американските централи, либерализацията на тока и новите цени на природния газ. Във връзка с исканията на бизнеса парното да не поевтинява, за да може от 1 юли цената на тока да се намали, той каза:

Миналата година в резултат на законовите промени в парламента КЕВР намали значително цената на електроенергията, за да се облекчи тежестта върху бизнеса. Мисля, че е честно да бъде дадена глътка въздух и на клиентите на топлинна енергия. 

Очаквайте видео с целия разговор

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още