IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Връзката между Цветан Василев и купувача на БТК е очевидна

Държавата трябва да прояви интерес по казуса, защото става дума за стратегически активи на България, смята бившият икономически министър

10:36 | 25.03.15 г.
Трайков: Връзката между Цветан Василев и купувача на БТК е очевидна

"Връзките между Цветан Василев и Пиер Луврие (директор и единствен акционер в компанията LIC33) са повече от очевидни. Изглежда, че в случая Василев се договаря със себе си". Това заяви Трайчо Трайков пред „Нова телевизия“, след като вчера беше съобщено, че специално създадената компания LIC33 ще придобие дялове в БТК ("Виваком"), военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", НУРТС и пийпълметричната агенция "Гарб".

Веднага след като сделката беше обявена публично, правителството поиска инвестиционната група LIC33 да предостави информация за произхода на средствата, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на страната. Едва след като се анализира предоставената информация, правителството ще прецени дали да влиза в контакт с групата.

По думите на бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков Василев, който вече е дискредитиран, е открил човек, който да го представлява.

"Не съм сигурен, че сделка има. Всеки може да промени собствеността на офшорни фирми по веригата. Тези сделки не могат да се осъществят без участието и съгласието на кредиторите. Кредитор е КТБ, но индиректно се явява държавата чрез Фонда за гарантиране на влоговете", изтъкна Трайков. Той допълни, че държавата трябва да прояви интерес по казуса, защото въпросните  900 млн. евро, които са дългове на компаниите към КТБ, трябва да си ги взима държавата. Наред с това става дума за стратегически активи на България, а и част от въпросните компании, купени за 1 евро, подлежат на надзора на Комисията за регулиране на съобщенията.

Той изтъкна, че инвеститорите така и не са казали дали ще могат да покрият задълженията на фирмите. По думите му тук става дума за стратегически активи и за прозиращи връзки с Кремъл.

Финансистът Кольо Парамов изтъкна, че сумата от 900 млн. евро, за която беше казано, че ще покрие дълговете на компаниите към КТБ, е занижена два пъти.

По думите му още 17 завода са под ръководството и собственост на Цветан Василев, "в тях са активите на банкера и трябва да се прекрати опитът тази собственост да се прехвърли на съмнителни лица и офшорни фирми”, каза финансистът.

"Квесторите в КТБ по искане на Иван Искров заблудиха цяла България. Те обезцениха всички активи на банката до такава степен, че да може тя да бъде фалирана", заяви Парамов.

Според него сега започва трето действие на аферата „КТБ”, където ще видим кои са основните играчи, а Цветан Василев излиза като основен играч. „Вече е ясно, че Цветан Василев е основен играч в банката, неговите авоари и активи в КТБ бяха за над 5 милиарда лева".

Той смята, че предложението КТБ да бъде разследвана и проучвана и за периода 2009-2013 година е правилно, така щяло да се види какви са реалните активи на трезора и кой е създал нейната икономическа мощ и кой зад кого седи.

„Появата на Пиер Луврие е много смущаваща, защото идва на фона, когато правителството се опитва да ускори процедурата и да назначи синдици, които да започнат да събират имуществото на КТБ“. Това коментира Георги Ангелов, старши икономист от "Отворено общество" късно вчера по телевизия Bulgaria On Air.

"Една от възможните хипотези е, че това прехвърляне е направено именно заради възможността да се осигурят парите на КТБ обратно. Още повече, че сделката се обявява за 1 евро. Тук нямаме реални някакви плащания към предишния собственик, за да кажем, че той има някакъв стимул, за да я продаде", коментира Ангелов.

Самата покупка на БТК и другите компании е станала чрез пари на КТБ, но през много офшорни компании и там се губи връзката между това откъде са дошли парите и къде са отишли, коментира Ангелов. Според него това трябва да се разследва и именно заради това трябва да се назначат синдици и международна компания, която може да разследва тези връзки.

"Стоят други неща зад тази продажба, а не това, което се обявява. Не е ясно какви, но продажба на такива заводи и телекомуникационна компания не стават за 1 евро. Или става дума за прехвърляне на активи, ако се окаже, че БТК е купена с активи на КТБ, за да не може държавата да я вземе. Или не е вярно това, че се продават за 1 евро."

Притеснителни са и връзките с руски бизнесмени, които се намират в забранителния списък на ЕС, подчерта Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още