IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортното министерство започва обществен дебат по цифровизацията

Наблюдава се непрекъснат отлив на интереса към наземно разпространяваните телевизионни канали

16:34 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Транспортното министерство започва обществен дебат по цифровизацията

След шумна рекламна кампания в края на 2013 година в страната беше спряно аналоговото разпространение на телевизионни канали. Цифровизацията обаче не постигна очакваните резултати, признаха преди време институциите.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) коментира в началото на април, че преминаването към цифровата телевизия не е изпълнени спрямо очакванията и избраният модел всъщност е довел до отлив на интереса.

В анализ на Министерството на транспорта, което отговаря за развитието на цифровизацията, се посочва, че 16% от домакинствата в момента гледат ефирна телевизия. Преди началото на цифровизацията този процент е бил 18 на сто. През 2014 година броят на потребителите намалява с 20% спрямо 2013 година.

В периода 2012 – 2014 година абонатите на платената телевизия се увеличават с 12%, като само през 2014 година ръстът е в рамките на 5% до 1,83 млн.

Предвид обществената значимост на ефирната цифрова телевизия обаче от транспортното министерство започва обществено обсъждане за бъдещето й. Въпросите към заинтересованите лица можете да намерите на Портала за обществени консултации.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още