Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Транспортът бележи ръст на товарите от близо 9% през първото тримесечие

На годишна база превозените товари се увеличават с 2,2%

Транспортът бележи ръст на товарите от близо 9% през първото тримесечие

Снимка: Pixabay

Ръст от 8,8% се наблюдава през първото тримесечие при превозените товари от товарния транспорт спрямо периода октомври-декември 2021 г. Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Ръстът при извършената работа в сектора е 5,7%.

Превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) се увеличават спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. с 4,8%. В същото време при извършената работа е регистрирано понижение от 4,6%.На годишна база през първото тримесечие на 2022 г. има увеличение на превозените товари (с 2,2%), докато извършената работа от сухопътния и водния товарен транспорт намалява (със 7,9%) в сравнение със съответното тримесечие на 2021 година. При превозените пътници и извършената работа от пътническия транспорт е регистриран ръст съответно с 15,6 и 19,9% спрямо същото тримесечие на предходната година.

През първото тримесечие на 2022 г. превозените товари от сухопътния транспорт са с 2,5% повече спрямо година по-рано, като понижение от 4,5% е отчетено само при превозените товари от автомобилния транспорт. Извършената работа намалява със 7%.

Превозените товари от речния и морския транспорт са с 8,9% по-малко спрямо същото тримесечие на 2021 г. в резултат на по-малкото количество превозени товари от речния транспорт, отчитат от НСИ.

Броят на превозените пътници от сухопътния транспорт през първото тримесечие на 2022 г. е 79,528 млн. или с 12,6% повече спрямо същия период на предходната година, което се дължи на по-големия брой превозени пътници както от автобусния, така и от железопътния транспорт. Извършената работа също бележи ръст от 18,7% спрямо първото тримесечие на предходната година.

През периода януари-март 2022 г. предприятията от градския електротранспорт са превозили общо 53,610 млн. пътници, или с 20,3% повече спрямо същия период на 2021 година.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Русия: Да не прибързваме с изводите по дипломатическата криза с България