IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортът и логистиката отбелязват годишен и тримесечен ръст в края на март

Агентската и операторската дейност в туристическите услуги очаквано отчита най-голям спад, според данни на НСИ

15:19 | 22.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръст на оборотите на годишна и тримесечна база отбелязва секторът на услугите в България през първото тримесечие на 2020 г. Данните са на Националния статистически институт (НСИ) и са базирани на информацията за дейностите, обхванати в „Транспорт, складиране и пощи“.

Тримесечни промени

По предварителни данни на статистиката през първото тримесечие на 2020 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 3% на тримесечна база, като през март вече се усеща влиянието на пандемията от коронавирус с въвеждането на извънредно положение.

Най-голямо увеличение се наблюдава при „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ - с 5,7%. По-значителен спад е регистриран при „Воден транспорт“ (20,3%).

             Тримесечен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“
                     (2015 = 100)

В НСИ отчитат, че общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 4,4% спрямо четвъртото тримесечие на 2019 година.

Увеличение е регистрирано при повечето дейности, като то е най-голямо при „Далекосъобщения“ - с 10,4%.

Съществено намаление е отчетено при „Информационни услуги“ (8,8%).

Изменение на индекса на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ спрямо предходното тримесечие
                          (Сезонно изгладени)

При Други бизнес услуги най-голямо повишение спрямо края на декември се наблюдава при „Други професионални дейности“ - с 16,8%, и „Дейности по почистване“ - с 12,2%.

Най-значителен спад е регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - с 28,3%.

Годишни изменения

През първото тримесечие на 2020 г. общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства с 3,7% в сравнение с година по-рано.

Най-голям ръст се наблюдава при „Пощенски и куриерски услуги“ - с 12,5%. Намаление е отчетено само при „Воден транспорт“ - с 4,7%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е с 13,8% по-висок през първото тримесечие на 2020 г. на годишна база.

Най-съществено нарастване се наблюдава при „Дейности в областта на информационните технологии“ (21,3%).

     Изменение на индекса на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ спрямо съответното тримесечие на предходната година
             (Календарно изгладени)

При Други бизнес услуги ръст спрямо първото тримесечие на 2019 г. НСИ наблюдава при повечето дейности, като той е най-голям при „Дейности по почистване“ - с 23,4%, а най-значително намаление е регистрирано при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - с 25,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още