IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тренчев прогнозира сериозни проблеми в енергетиката след Нова година

В мините се получават заплати авансово, но липсва "сериозен труд", обясни лидерът на КТ „Подкрепа”

09:40 | 14.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тренчев прогнозира сериозни проблеми в енергетиката след Нова година

Ситуацията в страната в момента е гасене на „малки пожарчета с по милион и нещо”, коментира в ефира на bTV президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев. „Когато дойде големият пожар обаче, вода и пяна няма да има, защото няма приходи”, заяви той.

Тренчев обясни, че приходите в хазната са много ниски, особено идващите от Агенция „Митници”, което е наложило промяна в ръководството на институцията. Според него управляващите ще започнат да взимат заеми, което ще утежни положението на страната.

Неговата прогноза е, че първият голям проблем за България след Нова година ще се окаже енергетиката и допълни, че за здравеопазване средства са се намерили. За енергетиката обаче трябват конструктивни решения, защото загубите се трупат всеки изминал ден и той препоръча рязка смяна на подхода, по който се взимат решенията.

„С кредити нещата ще се преобърнат, а без решения – загубите ще се трупат. Само НЕК е с 2,8 млрд. лева вътре”, коментира още лидерът на КТ „Подкрепа”.

За него обяснението на проблемите в енергетиката са кражбите по цялата верига – от мините до електроразпределителните дружества. ЕРП-тата изпращат фактурите и затова фокусът пада върху тях. Той призна за наличието на напрежение в „Мини Марица – изток”, но в момента миньорите взимат заплати, „дори авансово, защото управляващите ги е страх от някакво недоволство”.

„Виждаме, че нещата буксуват, а не както казват управляващите, че там се полага сериозен труд”, заяви Тренчев.
Лидерът на КТ „Подкрепя” заяви, че е необходима сериозна промяна. „С този елит, който мисли само за пари, тази държава няма да се оправи”, каза той.

Тренчев обясни и защо са пропаднали плановете за общонационална стачка, за която се готвеха заедно с КНСБ. Той определи действията на ръководството на другия синдикат като некоректно, защото са взели решение за стачката още преди да поканят КТ „Подкрепа” на разговори.

Тренчев коментира, че неговата организация не желае да се забърква в политически борби и допълни, че те имат свои социални параметри – заплати, условия на труд и злополуките, върху които ще съсредоточат своите искания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още