IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тренд: 53% от българите смятат, че коронавирусът е биологично оръжие

Задълбочаването на конспирацията ще има политически последици – дали са се справили или не правителствата, посочи Евелина Славкова от Изследователския център

10:16 | 23.04.20 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Vanden Wijngaert/Bloomberg

Много българи вярват в конспирации, а това е опасно. Проведохме проучване, което беше разделено на две части. 53% от анкетираните посочват, че коронавирусът е биологично оръжие, 46% смятат, че той е изкуствено създадена болест за облагодетелстване на фармацевтичните компании.  Конспирациите са лесно обяснение на сложни процеси. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес", изрази Евелина Славкова от Изследователски център Тренд.

От анкетата се разбира, че най-големите страхове на българите са свързани с икономиката.

"33% посочват, че се опасяват, че ще изгубят своето работно място, 4% - вече са го загубили, а 43% уточняват, че могат да издържат един месец със спестяванията, които имат", поясни Евелина Славкова.

Сред част от психологическите поражения от социалната изолация социологът разкри, че в Китай разводите са се увеличили четири пъти след овладяване на пандемията.

"Видно е и че в България се е повишило физическото насилие. Липсата на социални отдушници оказва сериозно влияние върху такива процеси", категорична е Славкова.

Според нея ще променим отношението си към медиците. Социологът прогнозира, че ще има промяна в потребителското потребление и „вече няма да сме такива консуматори, а ще бъдем малко по-смирени“.

"Ако извънредното положение у нас се удължи и след 13-и май, това неимоверно може да повиши градуса на напрежение и да доведе до протести и битова престъпност", посочи тя.

По думите на Евелина Славкова задълбочаването на конспирацията ще има политически последици – дали са се справили или не правителствата, както и конспирацията, че има политически заговор.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
mangalistan
преди 3 години
Да комбинираш грипен вирус с 4 белтъка от HIV не е ли лабораторно творение? Да атакува Т-лимфоцитите както и да пречи на хемоглобина да доставя кислород какво е? Отделно,че предизвиква плевмоний като другите вируси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още